joi, 2 octombrie 2008

McDonaldizare in Europa? da de unde

Daca va asteptati sa va spun aici ca nu, ca europenii mananca sanatos, manaca doar acasa mancare gatita si doar bio sau de la micii fermieri ca sa le umple lor buzunarele sa stiti ca gresiti. De fapt, o sa va vorbesc de kebabizarea europeana. Credeati ca doar in complexul studentesc romanesc kebabul si shaworma ne mentin forma? Sa stiti ca nu. Kebabul e prietenul cel mai bun al europeanului, e ieftin, e mare, are de toate si il gasesti la fiecare colt de strada la orice ora. In Germania exista de 10 ori mai multe kebaberii decat gherete de unde poti sa iti iei cunoscutul wurst german. In Bruxelles, vezi 5 kebaberii pana vezi o ghereta de gaufre sau un magazin de ciocolata belgiana sau o ghereta pentru frites belgieni. Kebaberiile apar ca ciupercile dupa ploaie.
Si musulmanii se orienteaza, au kebab cu nu stiu cate feluri de carne, cu sute de sosuri si diferite feluri de legume.Sunt buni afaceristi au inteles ca pentru avea un market share cat mai mare trebuie sa multumeasca diferite feluri de clienti. Au si meniuri, au si reduceri pentru studenti, au de toate.
In Bruxelles exista la un pas de Grand Place! o strada intreaga doar cu kebaberii- si low cost si mai scumpe stil restaurant, ai de toate - strada e si cunoscuta in Bruxelles ca si pitta street(pitta e painea cu care fac kebabul). Acolo e Mecca lor dar kebaberii sunt peste tot aici, nu doar acolo. Asculti muzica lor, povestesti cu ei deoarece musulmanii sunt foarte prietenosi, mananci mancarea lor ce sa mai te simti ca in Turcia sau in orice alta tara musulmana. In timpul Ramadanului au inchise kebaberiile de dimineata pana seara. Deci suferi si tu alaturi de ei de Ramadan. Hei,e modul lor de a-si raspandi cultura si valorile, mai bine decat o facem noi la ei - intrand cu tancurile. Ei vin aici cu kebabul noi mergem la ei tancul.
Imaginati-va sa gasim in Irak, Afghanistan,Turcia,etc peste tot gherete cu frites belgieni, cu mamaliguta cu branza sau cu triunghiuri de pizza (cu ingredientele adecvate desigur). Asta e lumea in care mi-ar placea sa traiesc.
Acum va las, ma duc sa imi iau un kebab :)

4 comentarii:

Anonim spunea...

am scris si eu pe tema asta. ma bucur ca ea ii preocupa si pe altii! :-)
Ioan T. Morar

Kinley spunea...

in Germania e explicabila kestia asta deoarece sunt vreo 3 milioane numai de turci. aici unde stau eu nu am vazut decat vreo 5-6 kebaberii intr-un oras de 35.000 de locuitori. saptamana trecuta am fost in RO si de la avion m-am dus direct la Giroc pt un gulash iar a doua zi am mancat la mall shaworma la farfurie. ciudat sa mergi acasa si sa-ti fie pofta de mancare ungureasca si turceasca :) bineinteles ca au urmat sarmale, galuste cu prune, supa de taietei, zacusca... :D

Andreea spunea...

galuste cu pruneeeeeee!! vreau!!!
cat despre germania si turcii ai dreptate : de ex in manheim am ramas masca, pe strada erau doar turci.

Kinley spunea...

da, si mie mi-e o pofta iar de mor!
cred ca o sa ma pun sa-mi fac singur :D