joi, 9 octombrie 2008

Panica bat-o vina!!!

Cel mai negru gand cand vine vorba de criza financiara de azi e gandul ca va veni (sa speram ca nu!!!) un moment cand oamenii o sa fie cu adevarat panicati in toata lumea si o sa isi retraga toti banii de la banca. Daca as avea in perioada asta un cosmar ar include clar niste cozi imense in fata bancilor.
Acum mai mult ca niciodata oamenii trebuie sa inteleaga ca prin retrageri in masa ei cauzeaza singuri falimentarea nu a unei banci ci a majoriatea bancilor din sistem. Si abia atunci incepe cosmarul, nu inainte.
O mica lectie de finance:
Bancile primesc depozite de la diferiti oameni, in jur de 10% (depinde de reserve requirement rate din fiecare tara) din banii astia ii pun in rezervele bancii centrale si restul il folosesc sa imprumute altor oameni ca sa faca profit din dobanda. In toata afacerea asta ei se bazeaza ca nu vor veni toti oamenii deodata sa isi retraga toate depozitele. Adica unii vin si retrag ceva, altii insa tocmai depun si totul merge ca pe roate. Apoi,sistemul bancar se mai bazeaza pe ceva: bancile intre ele au un sistem de imprumut over-night, daca unele au reserve in plus si altele in minus isi imprumuta una la alta ca sa balanseze lucrurile. DAR, in vremuri tulburi, cand increderea in sistemul financiar scade dramatic, tot pe ce se bazau cade. Oamenii retrag in masa, reservele le scad si alte banci nu mai vor sa le faca imprumuturi over-night. Si asa se duce totul de rapa, si cade prima banca. Din momentul in care a cazut prima banca e destul de probabil ca o sa pice si celelalte, ca intr-un joc de domino.
Acum nu vreau sa creez panica fix in postul in care explic de ce nu e bine sa te panichezi (si mai ales nu intr-o limba vorbita de toti pacalitii FNI, Caritas,etc care sunt clar in pericol de panicare-chiar daca e putin probabil ca unul dintre acestia o sa citeasca vreodata acest post) asa ca o sa termin prin a spune ca in situatia actuala, la cum decurg lucrurile (perspectivele sunt mai bune) este foarte putin probabil sa fim nevoiti sa traim asa ceva pe viu! I repeat! este foarte putin probabil :))

Niciun comentariu: