miercuri, 1 octombrie 2008

Richie Rich is dead

The Big five in investment banking are gone. Merrill Lynch si Bear Stearns au fost preluate de banci comerciale, Lehman Brothers au dat faliment iar Goldman Sachs si Morgan Stanley au decis sa devina si ele bank holding companies ca sa poata apela, la nevoie, de buzunarul larg al Fed-ului. Multe companii de asigurari si pension funds sunt si ele daca nu falimentare pe pragul de a deveni.In alte cuvinte situatia e grava.
Pentru alesii americani insa e mai important sa iasa ei bine la alegerile de peste o luna decat sa incerce sa salveze cu masuri eficiente sistemul financiar. Poporul american e bineinteles in defavoarea bail-out-ului de $700bn (proportia e undeva aproape de 1/100).Ei poate nu isi dau seama ca si ei sunt partial vinovati pentru ce se intampla acum in State. Cum poti sa ii explici la average Joe ca banii astia desi sunt luati de la platitorii de taxe ii ajuta in ultima instanta tot pe platitorii de taxe pentru ca pana la urma ei vor suferi de la un crack financiar. Poate acesti platitori de taxe ar trebui sa isi aminteasca cum le mergea in anii 30 in plina Great Depression. Cum nici republicanii nici democratii nu isi permit sa le aminteasca sau sa le explice cum sta treaba chiar in pragul alegerilor, dau vina unii pe altii si ba aproba bail-out-ul ba il dezaproba. Un fel de “uite banii, unde-s banii...”
Ce se intampla in Europa in timp ce Congresul american face alba-neagra cu cei 700 miliarde de dolari destinati sa salveze (sau nu) sistemul financiar american?
In timp ce ignorantii se bucura de raul altuia, altii (ca belgienii nostri) incearca sa salveze banci ce au o cifra de afaceri de cateva ori mai mari decat propriul lor PIB (cazul Fortis).
What next?

Un comentariu:

Anonim spunea...

tam taraaaaam... interesanta treaba~