joi, 2 octombrie 2008

Cartea

Cine decide daca o carte e proasta sau geniala? daca un critic spune ca e proasta sau geniala trebuie sa insemne ceva pentru noi?poate pur si simplu genul de carte sau stilistica autorului nu sunt pe gustul sau. poate noi vedem ceva in ea care altora le scapa. poate ne aminteste de ceva din viata noastra, poate stilul autorului e pe gustul nostru. daca cineva citeste multe carti catalogate proaste de unii poate fi si el catalogat la fel? Eu sunt de parere ca o carte e ceva subiectiv. daca mie imi place Obscenitatea Publica de Plesu si tie iti place Despre ingeri inseamna ca eu sunt mai putin culta ca si tine? Poti sa ai argumente logice cand vine vorba de carti, de arta in general? Hmm. Beauty is in the eye of the beholder. Cartiile la fel, dupa parerea mea. Asta nu ma impiedica sa citesc recenzii. TRebuie insa, ca si in publicitate si in orice alt domeniu sa privim/citim cu un ochi critic si sa realizam ca totul e relativ pana la urma. Voi ce parere aveti?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Totul e relativ...as tinde sa cred ca ai dreptate.Totul e relativ pentru ca asa am fost invatati sa credem de o societate care fuge de certitudini pentru ca nu le poate digera,pentru ca ar zgudui-o din insasi fundamentul ei.Exista certitudini si una din ele e spiritul uman...alta poate Dumnezeu ,pentru unii...dar cu siguranta ,cred eu ,nimic nu e relativ...ci doar asa ne place sa credem pentru a ne tolera mai usor mediocritatea.Bonne chance in acest exercitiu uimitor de sincer al tolerantei!

Andreea spunea...

parerile diferite nu inseamna mediocritate. parerile diferite duc la progres (teza-antiteza-sinteza).
in plus, toti suntem oameni si toti gresim, si atunci cine poate crede ca detine adevarul absolut. cum stim ca cineva detine adevarul absolut.daca tu ai adus ni discutie mediocritatea eu aduc dupa commentul tau in discutie ochelarii de cal si incapacitatea de a asculta si alte paperi.

Anonim spunea...

1.Nu vorbeam de mediocritatea parerilor noastre ci despre cea a lumii in care traim.
2.Niciodata ideile geniale nu s-au nascut din contradictii...cele mediocre,da.
3.Adevarul absolut e in spirit,iar cine are un spirit are si adevarul lui absolut.
4.Cat despre ochelarii de cal...sunt esentiali cailor pentru a merge inainte...milenii de istorie au fost duse pe cai...faptul ca tu stai acum in fata unui computer se datoreaza intr-o masura si ochelarilor de cal.
5.Si nu ascult pareri.Nu pentru ca nu as fi tolerant ci pentru ca atunci cand nu sunt argumentate sunt doar cuvinte ce cad si se sparg de podea...si sunetul asta irita..atata tot.

Radu S spunea...

Eu nu-s de acord ca din contradictii nu se nasc idei geniale.
In primul rand, nu exista reteta de succes pentru idei geniale.
In al doilea rand, ce zici de contradictia "se poate/ba nu se poate"...?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Flavia spunea...

Desi nu consider ca e datoria mea sa raspund unor astfel de provocari, sunt incepatoare in domneniul blogging-ului, asa ca voi oferi o explicatie.
1. Daca doriti sa lasati un comentariu, va rog sa aveti decenta sa il directionati catre persoana careia doriti sa ii reprosati ceva. Eu, Flavia, am scris post-ul despre Oana Zavoranu, nu Andreea.
2. Post-ul respectiv era un pamflet. Prin urmare, am folosit 'papuse' in loc de 'papusa'. Procedeul folosit de mine este ironie. Persoanele inteligente poate vor rade, cele mai putin inteligente se vor revolta.
3. In rest, va doresc o zi buna si va anunt ca nu m-am suparat. Din contra! Please, hate us, we love the reputation (vai doamne uite cum stiu sa scriu si in engleza!)

Andreea spunea...

flavia a dat un raspuns unui anumit anonim care si-a dat cu parerea fara sa ii fie ceruta despre stilul nostru pe blog. parerile diferite sunt bine primite pe acest blog, daca ai ceva de spus ( ca exemplu debateul de la acest post dintre mine si roli) dar sunt prost primite daca esti malitios si nici nu intelegi prea bine ce vrem sa spunem noi aici.
Asadar si prin urmare, l-am sters!:)
iubesc puterea ce o am asupra acestui blog :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Andreea spunea...

@ anonymous Roli :)
daca ai spus adevarul lui absolut ai vorbit clar de relativitate :)

Anonim spunea...

genial, cretin. vorbe de unghiuri, din unghiuri. no less, no more.

NuMaPlictisi spunea...

Fetelor, nu va bateti capul cu acesti anonimi. Au si ei nevoie sa isi verse frustrarile undeva.

Cat despre post, viziunea despre o carte este subiectiva, cum ai zis si tu, e foarte adevarat. Sunt unii care au cunostinte mai vaste in domeniul literar, cum ar fi si criticii, care automat vad alte lucruri pe care eu nu le vad. Eu nu urmaresc constructia romanului, stilul x sau y a scrisului etc. Fiind nespecialist e mai usor sa te indragostesti de o carte. Asta nu inseamna ca nu ai gusturi sau asteptari ridicate. Oricum , atunci cand devi specialist intr-un domeniu devi automat un snob.Pentru ca ajungi sa ai puterea printr-un simplu cuvant nevativ sa ingropi o carte. ..eu sper sa nu ajung asa in domaniul litarar. In altele imi dau voie :)))