sâmbătă, 4 octombrie 2008

Bucharest? North Korea!!

Mi-a povestit matusa-mea din State despre un american care vazand Venetia a exclamat: Ce e cu darapanaturile astea? ar trebui tot bombardat aici si reconstruit.
Primul gand: CE cretin, dar e american, la ce sa te astepti.
Si totusi... cele mai tari universitati acolo sunt, cele mai mari inventii de acolo vin, europenii de varf acolo pleaca sa faca research pentru ca acolo sunt valorificati(asa numitul brain drain) si sa nu uitam ca ei sunt cei care ne-au scos din rahat in al doilea razboi mondial (vezi debarcarea in Normandia, planul Marshall, etc).
Atitudinea europenilor fata de America e impartita: exista cei care cred in the American Dream, exista cei care ii considera inferiori, cei care ii injura si cei care inca mai asteapta Sa Vina Americanii!!! :)
Americanii ii vad pe europeni artsy,lenesi, cosmopoliti,dezinhibati, etc. Cu toate astea strang bani o viata intreaga sa vina in Europa ca turisti. Cand vin multi se plang de conditii, se plang de murdarie si ii considera pe europeni neprietenosi, neospitalieri. Despre Romania nu stiu prea multe, ba ca e tara comunista, ba ca traim ca in Africa, etc.
Am incercat sa imi adun ideile si sa va impartasesc parerea mea despre dezbaterea asta America vs Europa dar se pare ca nu imi iese asa ca o sa va impartasesc cateva experiente funny cu americanii, auzite, traite, povestite.
Am avut un coleg american care era contrariat ca a trecut o data pe o strada pe care nu era nimeni si vazand in sfarsit un om i-a spus Hi! dar el nu i-a raspuns si a trecut mai departe (cine stie ce ciudat a parut in ochii necunoscutului).
Alt coleg era sa faca un atac de panica atunci cand a mers prima data la un supermarket in Heidelberg (Lidl) cand era la casa si casierita tot dadea la o parte produsele dupa ce le scana dar nu i le baga in plasa: " they were all coming at me, more and more, I did not know what to do, the lady was looking at me, I was so scared, I thought the products were going to kill me!!!!" :).
Cand Disney a pornit proiectul EuroDisneyland din Franta a facut un video pentru viitorii angajati, un fel de rules and regulations, in care au tinut sa precizeze printre altele ca isi doresc angajati care sa zambeasca tot timpul si care sa se spele!:) Va imaginati ce reactii au avut labor union-urile franceze :))
Cand Flavia a fost un an intr-un exchange in State, o colega a intrebat-o daca noi avem in Romania aragaz si electricitate.
Pe mine, un american la vreo 50 de ani m-a intrebat daca noi in Romania vorbim rusa.
Aici la Bruxelles un prof le-a dat la americanii care vin in aici pentru un semestru ca study abroads un mic test si ca intrebare bonus:
Where is Bucharest?
a. Hungary
b. Romania
c. North Korea
d. South Africa
Vorbeam cu una dintre americance, si nu stiu ce am spus de Bucuresti. La care ea: OHHHH! so that's where Bucharest is!!! Damn.... I put North Korea!
Bun, acum sa nu fim rai, daca o intrebi pe tanti Ghita din Verzulesti unde e Cleveland iti spun sigur ca nu o sa stie. Sau daca ma intrebi pe mine care e capitala statului North Dakota... Si sincer, cu ce ne ajuta pe noi sa stim despre North Dakota, cu ce ii ajuta pe ei sa stie multe lucruri despre Romania? Mie imi vine in minte doar faptul ca suntem aliatii lor in Irak si Afghanistan.
Voi de ce credeti ca ar trebui sa stie americanii mai multe despre Romania?
Si ce parere aveti voi despre americani?

5 comentarii:

Flavia spunea...

si nu numai! cel mai funny a fost cand o fata m-a intrebat: "so, does Romania have 24 hours a day to??".

Flavia spunea...

ah,'too' nu, 'to'. ca sa evitam criticile :)

Anonim spunea...

Give it 2 me!/Yeah!/No one's gonna show me/How/Give it 2 me!/Yeah!/No one's gonna stop me/Now...spune intr-un cantec recent Madonna.E poate unul din produsele americane cele mai gustate de Europa (la Madonna ma refer)...vesnic proaspat,light,cu o obraznicie care intriga dar te face sa si zambesti.Entertainment dar poate nu doar atat.De fapt ce vreau sa spun? Ca noi de la americani cam asta trebuie sa luam:obraznicia pozitiva,prospetimea si produsele light.Ce trebuie sa stie ei despre noi?Acum nimic...trebuiau sa o faca cu ceva decenii in urma.Poate doar ca suntem in ceea ce ei asa generic numesc EUROPE.

Anonim spunea...

In conditiile in care armata americana isi instaleaza baze militare la Constanta, si populatia continua sa sustina politicile pro-war ale lui Bush continuate de John McCain, americanii ar trebui sa se stie un pic mai mult despre toate tarile cu care SUA are relatii.
E ingrozitor ca sunt atat de ignoranti, si cu toate astea in votul lor sta atata putere...

Flavia spunea...

vorba lui roli, prea putin ii mai putem invata noi, europenii, pe americani acum. istorie si cultura ori ai, ori ba. in schimb, noi de la ei avem destule de preluat (o spun cu mare tristete): atitudinea fata de munca, promovarea talentelor prin acordarea de fonduri consistente, si, in alta ordine de idei, reese's pieces si cookie dough :)