duminică, 25 ianuarie 2009

Popular Misconceptions

Exista multe lucruri pe care oamenii le promoveaza si le incorporeaza in viata lor pentru ca asa cred ca este ok. Avem in societatea de azi zeci si sute campanii cu tot mai multi sustinatori, si astfel ajungem sa credem anumite chestii, fara sa stim de ce. Pentru ca am discutat recent despre doua misconceptions, le voi scrie si aici:
1. Mancarea 'naturala' - avem noi adanc inradacinata ideea ca tot ce e natural e bun si tot ce e chimic in mancarea noastra este daunator si trebuie evitat, cum ar fi pesticidele. Fara substantele astea pentru care noi avem orice numai sentimente bune nu, recoltele ar scadea enorm, plantatiile ar fi atacate de tot felul de vietati daunatoare sau de boli etc. Cum recoltele ar fi mai mici si mai greu de intretinut, pretul mancarii ar creste. Uniunea Europeana are tot felul de politici pentru cresterea procentului de agricultura organica (in care sa nu se foloseasca chimicale). Mai putin cunoscut e faptul ca UE nu poate sustine decat un procent de 4% de agricultura organica. Asta inseamna ca e nevoie de importuri din alte locuri pentru a creste cantitatea de astfel de produse. Si de unde vor veni? Pai din Africa, unde bietii oameni nu dispun de tehnologie suficient de avansata ca sa aiba recolte mari si mofturi precum pesticide, ierbicide etc. Asa ca toata mania asta cu mancarea fara pesticide este o prostie. Mancare organica inseamna recolte mici, preturi mari, si obligarea agricultorilor din Africa sa mentina o agricultura neproductiva.
Profesorul meu de Lbby in UE zicea ca a fost o data intr-un magazin si o femeie care vindea acolo a venit si a incercat sa ii vanda ceva, spunand ca e ok pentru ca e un produs 100% natural. Profesorul i-a spus: "Don't give me that all natural bullshit. Bacteria is natural and it kills you!"
2. Incalzirea globala - cred ca azi exista prea putin oameni care nu cred ca incalzirea globala este creata de om. Avem campanii peste campanii care sa ne arate ce oameni ingrozitori suntem pentru ca suntem neglijenti si conducem masini prea mari care consuma prea mult si ca in curand vom fierbe in suc propriu. Ma rog, nu spun ca nu e ok sa fie emanat cat mai putin gaz de esapament pentru ca pana la urma plamanii nostri il inhaleaza. Dar de aici pana la a crea o manie globala e cale lunga! De ce nu spune nimeni ca temperaturi ca acestea au mai existat, si schimbarile de temperatura sunt ciclice. De ce nu spune nimeni ca temperatura de pe alte planete, cum ar fi Marte, creste. Poate ca exista extraterestrii, dar nu pe Marte, si atunci, ce creaza acest fenomen. Daca si pe alte planete se intalneste fenomenul asta, poate ca there's more to it. Daca nu se datoreaza oamenilor, putem merge pe biciclete pentru tot restul vietii, ca temperatura tot va creste.
Toyota a platit nu stiu cate milioane ca sa incurajeze oamenii sa fie smart si sa isi reduca amprenta asupra incalzirii globale. Ei, pai de ce nu ar face asta cand ei au un Toyota Prius de vandut, care este creat pentru proprietatiile sale ecologice.
Eu incerc sa fiu un pic mai atenta cand vine vorba de chestii dinastea. Stiu, ne simtim super tari cand cumparam mancare bio, cand conducem o masina ecologica, cand reciclam, cand incercam sa ii convingem pe altii sa se responsabilizeze. Dar e foarte important sa realizam daca lucrurile astea pe care le facem au niste consecinte adevarate, sau sunt totalmente inutile.

3 comentarii:

Anonim spunea...

intr'adevar, astea sunt 2 dintre cele mai recente obsesii ale populatiei globului, dar e trist ca pe langa astea sunt atat de multe lucru de care nici nu avem habar si pe care nici nu stiu daca le vom constientiza vreodata. Noa, e mai comod sa fii ignorant...

Victor spunea...

1. De acord! Am si vazut un documentar "We feed the world" si concluzia era ca din punct de vedere economic, chestia cu mancarea bio e o mare porcarie, ca am muri toti de foame. Este imposibil sa hranesti toata populatia cu mancare bio. Nici macar 50%.

2. Nu sunt de acord. Stiu despre ciclicitatea incalzirii globale dar cea de acum nu mai este in parametrii reali. Daca te uiti pe graficul in care arata cum s-a facut aceasta in trecut si cum este in momentul de fatza, te sperii. Si chiar cred ca este mai bine sa fim responsabili cu mediul dar problema este si la industrii, care polueaza mult mai mult de cat o fac oamenii in viata de zi cu zi.

Flavia spunea...

da, victor, eu nu spun ca poluarea este ok, sau ca oamenii nu sunt o cauza a poluarii. pe de alta parte, poluarea nu este singura cauza a incalzirii globale. asta e problema! ca nu cunoastem toti factorii ecuatiei si totusi ne hazardam. daca si pe alte planete are loc acest fenomen, este destul de shady toata situatia. am ales sa scriu despre aceste doua misconceptions tocmai pt ca si eu am cazut mai demult in capcana. Pana nu demult, nu faceam diferenta intre poluare - climate change si subtierea stratului de ozon. Si diferenta intre cauze si efecte este majora!