marți, 6 ianuarie 2009

Oh Mighty Masters!

Anul nou a venit si o data cu el si grijile pentru viitor! mai ales pentru mine si Flavia care terminam facultatea in mai. Decizii peste decizii trebuie luate si nu le putem lua de capul nostru pentru ca sunt multi factori care trebuie luati in seama. Mama este unul din factorii cei mai importanti pentru ca are o putere de decizie si convingere uriasa (daca e sa o spun pe sleau mai multa putere de decizie decat convingere :)) Daca as fi de capul meu eu as alege ori master undeva in Australia (!) ori sa raman sa lucrez cel putin un an in Belgia si dupa sa ma apuc de master. Ultima varianta nu prea ii convine mamei mele pentru ca ea crede ca e mai bine sa fac masteratul imediat dupa licenta si abia dupa sa lucrez. Altii ma sfatuiesc sa fac exact invers. Ideea cu Australia inca nu i-am pus-o pe tava pentru ca nu stiu nici eu inca daca as avea curajul sa fac asa ceva. E o idee cam sisi :) Mai e si factorul geamana, nu prea vreau sa fiu departe de ea, inca sper ca ne vom stabili amandoua finally in aceeasi tara. Apoi factorul familiei si prietenilor mei draguti divini si factorul Romania - adica mie chiar imi place tara si vreau sa fac ceva sa o ajut. Bineinteles mai e si factorul bebi, care desi e fruntas nu il discut aici ca ma intristeaza.
Deci trebuie sa ma hotarasc asa: -decision tree :))
1. fac master
2. lucrez
Daca aleg varianta 1 trebuie sa decid in ce tara, trebuie sa decid ce domeniu, trebuie sa decid in ce oras si ce universitate. Deci patru decizii daca aleg varianta 1. Variante pentru tara - avem de toate de la Belgia si Olanda la Australia si Canada. Variantele pentru universitati sunt si mai grele: topul celor 100 cele mai bune universitati e intortocheat, siteurile universitatilor si mai si, procedurile de aplicatie ma sperie de-a dreptul si ce sa mai spun despre prgramele nenumarate de master pe care fiecare universitate le are. Mie mi-ar placea sa fac ceva in Educatie, dar in sensul de Leadership si Development in Educatie, dar pentru asta trebuie sa am ceva experienta ori ca profesoara ori ca administration intr-o institutie de invatamant. Uff! Apoi, eu si Flavia am primit o oferta de bursa full la Brussels pentru un master in Leadership. Si asta este o idee... Mai am o varianta cu un master super concentrat de cateva luni in politici, proiecte si scriere de proiecte pentru Uniunea Europeana. Asta e o idee buna pentru ca se termina repede si pot sa ma intorc in tara si sa pun si eu osul la treaba pentru bunastarea tarisoarei :)) ( o idee deloc agreata de factorul mama care considera ca imi ratez viata si cariera daca ma intorc in tara!) Eu vreau foarte tare sa ma intorc si sa fac ceva semnificativ! Cel putin acum! Dar cine stie cum o sa gandesc in cateva luni sau ani.

Daca aleg varianta 2 prima optiune e sa ma angajez acolo unde voi face semestrul asta internshipul. Variantele sunt : Ernst& Young, Direct Selling Europe, Principal Kids si British Telecom. Cu ei am interviuri peste o saptamana. A doua e sa ma pun pe cautat in Bruxelles, asta nu o sa fie greu, chiar daca e criza economica mondiala pentru ca in Bruxelles exista sute joburi vacante. A treia e sa plec altundeva sa lucrez. A patra si ce-a mai putin probabila (pentru ca nu prea mi-o doresc!) e sa ma intorc aici sa imi caut de lucru. Nu am facut faculta in straintate, nu am au dat parintii mei atatia bani ca sa vin dupa sa lucrez pe un salariu de entry level in Romania si sa ma blazez inca din prima luna pentru ca sefii sunt blazati, colegii sunt blazati etc. |Imi amintesc ca am fost la un targ de joburi in Bruxelles si erau si country villages care expuneau piata muncii in tarile UE. La romani salariul mediu pe economie era de 8 ori mai mic decat cel din Franta!!!!!

Cu atatea decizii de luat va imaginati ca o sa fie un an greu. Cea mai importanta dorinta de An Nou este sa am puterea si creierul sa iau o decizie buna pentru mine si pentru ceilalti. Pentru ca pana la urma, daca nu traim singuri pe lume, nimeni un poate sa ia decizii doar pentru el, suntem constransi nu doar de situatii si proriile puteri ci si de cei din jurul nostru - cei care conteaza. Nu stiu sa spun daca asta e un lucru bun sau rau.Pana la urma -la modul teoretic-toti am vrea sa luam deciziile fara constrangeri, gandindu-ne doar la noi.Practic vorbind insa ne este imposibil, si trebuie sa ne consideram norocosi ca e asa, daca am alege doar pentru noi inseamna ca nu am avea pe cine sa luam in calcul, ca nu am avea suflete dragi pe care sa le luam in considerare.Bine, aici vorbim de constrangeri la locul lor, sa faci o alegere importanta si ireversibila pe care nu ti-o doresti deloc pentru altii e o decizie foarte proasta! Ramai un frustrat care ii va frustra si pe cei din jur. Nu faci un bine pentru nimeni pana la urma.
Asa ca totul depinde de situatie.
Eu de exemplu, stiu clar ca nu stiu ce m-as face fara de cei care ma constrang intr-o anumita masura sa iau anumite decizii. Asa ca ii las sa ma constranga in continuare :)
Voi ce parere aveti? despre trade-offul master job, despre luarea decizilor importante si despre independenta deciziilor. am nevoie de mai multe pareri ca sa pot sa imi fac ordine in tartacuta :)

9 comentarii:

Radu S spunea...

Faci un master imediat dupa licenta, e bun facut. Si cam atat, daca n-ai o directie clara dupa aia.

Faci un master dupa ce lucrezi 2-3 ani, stii deja ce vrei. La mba-urile de top nu prea te iau cu bursa daca n-ai experienta de munca, de ex.

Anonim spunea...

si eu sunt in aceeasi mare dilema. in iulie imi iau licenta (sper eu) si nu stiu ce sa fac dupa... tot asa, am mai multe optiuni: sa plec iarasi cu bursa in portugalia, sa ma apuc de munca si de master in romania sau, ma gandeam eu asa, sa plec in america pentru vreo 7-8 luni. Si eu incerc sa pun in balanta toate astea, ca sa fac alegerea corecta, dar tare greu mai este... dileme peste dileme...

Dani spunea...

Sunt un cititor nou al blogului vostru, am auzit vorbindu-se despre voi la intalnire blogerilor asa ca iata-ma aici :). Introducere am facut...
Daca momentan faci facultatea la Brussels eu zic sa ramai acolo si sa optezi pentru master-ul "super concentrat de cateva luni in politici". Posibilitatiile ce ti se vor deschide in brussel apoi sunt foarte mari.
Anul trecut si eu am avut oarecum aceeaşi dilema, doar ca eu aveam deja un job bun, mai trebuia sa hotarasc daca vrea master sau nu.
In opnia mea la Brussel ai avea o paine foarte important de mancat. Asta daca iti place clima :d

Andreea spunea...

@ radu: bun dar eu nici nu am zis ca ma bag direct la MBA. fac un master legat de business dar nu mba...inca :)
@lenebarbie: vad ca si tu esti in aceeasi situatie. sa speram ca toate o sa facem alegerea corecta:)
@ ionesta: pai si eu ma gandeam tot asa, ca la Bruxelles am mai multe oportunitati. uff. sa vedem. oricum, multumesc ca ne citesti blogul :)

Anonim spunea...

Io am vrut sa iti sugerez sa te angajezi in Belgia, da' se pare ca toti te indeamna sa mai studiezi. :P

In definitiv... faci ce vrei tu sa faci, nu ce zic altii. Si cred ca stii deja ce vrei sa faci, nu ai decat sa asculti ce iti spune vocea aia interioara. :)

Kinley spunea...

nu chiar toti. si eu as fi printre cei care sugereaza angajarea. nu am timp acum sa explic de ce pt ca sunt multe aspecte de care trebuie tinut cont, dar o sa-ti zic cum gandesc eu la faza asta poate intr-un post ca e mult de zis :)

Andreea spunea...

multumesc mult kinley! astept postul :))

Anonim spunea...

ohoo, si mai cunosc multi alti oameni aflati in aceeasi dilema care ne macina noua zilele. Ca sa nu mai zic de oroarea licentei, pe care am denumit'o strategic the L-word si care planeaza amenintatoare deasupra capetelor noastre marunte...

Anonim spunea...

Marturisesc ca sant de acord cu factorul mama...parca te si aud "bineinteles!!!!"...adica la master cu tine. De fapt, as putea sa-ti ascult argumentele in favoarea gasirii unui job (pt. un an? nu prea inseamna mare lucru) - ca sa pot sa-mi dau cu parerea pe de-a-ntregul.Te pup!!!!!!
Tushi