duminică, 18 ianuarie 2009

But I always knew when I got to the Brussels sprouts, I was on thin ice!

Tot vorbesc cu Andreea despre cum m-am plictisit de blog, de cum vreau sa ma las de scris pentru ca simt ca it's over. E intr-un fel in natura mea sa fiu foarte entuziasmata de ceva si apoi sa ma plictisesc si sa vreau sa renunt. Fac, prin urmare, inca o incercare de a ramane pe linia de plutire in ceea ce priveste "Viata in Bruxelles" (mai ales ca de curand ne-am si intors!).
Lenebarbie ne-a rugat sa facem o mica analiza a belgienilor: ce caracteristici specifice au ei care sa ii faca un popor diferit de celelalte?

Sincera sa fiu, cred ca mi-ar fi mai usor sa vorbesc despre alte 50 de natii cu care interactionez la facultate decat sa va spun ceva despre belgieni. Sunt o tara usor ambigua, o combinatie intre francezi si olandezi, relaxati ca francezii, si totusi un pic tipicari.

Belgienii sunt o specie rara in Bruxelles. In orasul asta locuim noi, gemenele, impreuna cu toate nationalitatile posibile si imposibile, plus corciturile internationale. De aia imi este si greu sa vorbesc de ei, cand ii vad asa de rar!

De mancarea belgienilor cred ca am mai mentionat: oricat de dor mi-ar fi de mancarea de acasa, trebuie sa recunosc ca nici belgienii nu sunt fraieri. Si parerea mea este ca daca locuitorii unei tari se pricep la a face mancare, sunt oameni cu care eu ma pot intelege foarte, foarte bine! :)

To make it short and sweet, am sa va scriu cateva idei pe care le-am selectat dintr-o lista mai lunga (lista nu imi apartine), cu si despre belgieni:

You have developed a "dog shit radar" when walking down the sidewalk
You see that your local café is half full at 10am on Sunday - and it doesn't surprise you
You start plotting to push bikers on the sidewalk into the street
You carry an umbrella--even when the sun is shining
You start thinking that sweetbreads are a delicacy
You eat fries from the frituur (a shop that only sells fries and other fried food) at least once a week
You yell at people when they call them "French fries"-they are a Belgian invention
All roads lead to Brussels (not to Rome anymore)
You understand why Tintin looks like he does - he is Belgian after all !
You’re used to see chocolate shops, restaurants and cafés at every corner of a street
You proudly state that Belgian beers are the best in the world - actually French and Dutch beers taste like cat's pee :))
You think that in spite of our language - related issues, French and Flemish speakers are like an old grumpy couple who can't live apart
You realize abroad that almost nothing is known about the country, except the chocolates, beers, Tintin and the EU
You inwardly think that non European immigrants are too numerous, except when you visit their night shops and kebab shops

Belgienii sunt inca divizati in legatura cu heritage-ul lor (JUR ca nu imi vine cuvantul pentru heritage in romaneste!!); nu degeaba au stat belgienii fara guvern cam jumatate de an (daca nu ma insel). In Bruxelles se vorbeste predominant franceza, si chiar daca noi invatam in campusul flamand, cred ca influenta franceza este mult mai bine simtina in Bruxelles. Apropo (scuze ca scriu asa desirat), cand am inceput facultatea o tipa care ne facea orientarea ne-a spus asa: Bruxelles este o insula vorbitoare de franceza intr-o mare de olandeza (Flandra - partea vorbitoare de olandeza din Belgia). VUB (campusul flamand) este o insula vorbitoare de olandeza intr-o mare de franceza, intr-o mare olandeza. Vesalius College este o insula vorbitoare de engleza intr-o mare de olandeza, intr-o mare de franceza, intr-o mare de olandeza! Asa ca, fiind fic in mijlocul atator cercuri concentrice, este putin challenging.

Mai mult, ca sa intelegi oamenii din aceasta tara nu ajunge sa stai aici o saptamana sau o luna. Fiind diferiti dar doar subtil, belgienii nu pot fi catalogati cu atata strictete cu care poti cataloga francezii, germanii, spaniolii sau chinezii. Belgia este o tara destul de complicata, pe care inca incercam sa o descifram.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Haha, ce funny sunteti voi, postati aproape simultan, dar in ordine alfabetica? :P

am si eu o prietena belgianca, din Antwerpen, si singurele lucruri pe care le'am remarcat eu ar fi mandria lor pt. bere si ciocolata, precum si pt. Belgian fries (noua ne place sa facem misto de ea cu French fries)... dar cam atat...

Anonim spunea...

Asta cu marile e derutanta. :))

Da' asa mi-ar placea sa fiu nu in locul vostru, dar macar ca voi, cel putin o saptamana. :) Ca pare asa de faaaaain.

World Wide Alinoi spunea...

Desi nu-mi place berea deloc, trebuie sa recunosc ca am baut una belgiana care mi-a placut :D.
Amuzanta faza cu cartofii, parca ii si vad pocnind de nervi cand aud de french fries.