miercuri, 5 noiembrie 2008

Online shopping

Intr-un articol recent din Evenimentul Zilei scria ca vanzarile online sunt coordonate de specialişti IT şi nu de oameni de afaceri sau de antreprenori. Mai mult, 84% din acesti coordonatori spun ca nu se gandesc sa apeleze la afaceristi specializati in acest tip de comert online (studiu RoCommerce).
De asemenea, firma de online shopping romaneasca, in general, are in jur de 3 angajati. Asta dovedeste, intr-o anumita masura, ca piata virtuala din Romania este slab dezvoltata. Intr-un studiu de caz de la Harvard Business School despre compania Amazon.com, un tabel cu statistici internationale despre online shopping, arata ca Romania este codasa. Datele sunt din 2002, dar sunt suficient de relevante: Din 22 milioane de locuitori, 12% folosesc internetul (cam 2 milioane jumatate). Din cei care folosesc internetul, doar 2% sunt cumparatori online (cam 54.000). Nu imi dau seama exact daca firmele de vanzari online refuza sa angajeze manageri si specialisti în comertul virtual pentru ca nu exista cerere pentru aceste servicii, sau daca cererea este asa mica pentru ca serviciile existente lasa de dorit.
Oricum, imi este clar ca multa lume inca mai are conceptii de genul: sigur pe internet imi fura banii, nu am incredere in asa ceva, de unde stiu eu ca primesc produsul etc. Si asta, este cu siguranta o prejudecata cu care firmele de shopping online se vor confrunta in Romania. Nu spun ca ar trebui brusc sa existe o inflatie de magazine online in Romania. Dar deocamdata nu vad nicio tendinta de a merge inainte in acest domeniu.
Cateva magazine care ofera, spre vanzare produsele lor sunt in general firme de produse IT si electronice. DAAAR! Un magazin fain pe care l-am descoperit este Vintage Boutique, un magazin de haine si accesorii vintage. Cererea pentru produsele lor este foarte mare - de fiecare data cand intru sa ma mai uit peste hainele lor, toate hainele sunt deja rezervate sau cumparate. Nici blogosfera nu se lasa mai prejos! Am descoperit multe bloguri ale unor studenti la arte plastice care fac tot felul de accesorii dragute si le comercializeaza pe blogul lor ( Pumpkin Design, Piku, Vintagemylove). Totusi, aceste bloguri functioneaza pe sistem de ramburs (nu se fac plati cu carduri).
Chiar daca firmele de online shopping vor intarzia sa apara in Romania, eu va propun sa va faceti un cont pe Ebay sau Amazon. Sunt de departe cele mai complexe site-uri de cumparaturi online din lume. Amazon este (sau era, cel putin) considerat 'Earth's Biggest Bookstore'. Eu am facut cunostinta cu Ebay cand am vrut sa cumpar niste carti care nu le-as fi gasit niciunde altundeva. Exista atat produse noi, cat si folosite, dar in stare foarte buna. Celor care vand pe ebay li se dau note (in functie de rapiditatea serviciilor, cooperarea vanzatorului cu cumparatorul, etc). Daca produsele cumparate nu ajung la timp, sau sunt stricate, se pot returna intr-un interval de timp. Deci, daca vanzatorul este bun, va avea un punctaj mare, si atunci puteti avea incredere in el. Mai mult, daca vreti, va puteti face si voi un cont de vanzator, daca aveti lucruri care nu va mai trebuie! Pe ebay se poate comercializa orice, mai putin oameni :))
Online shopping-ul este interesant, relaxant, eficient si cu siguranta veti gasi lucruri pe care le doriti de ani si nu ati stiut cum sa puneti mana pe ele pana acum!

Positive feedback :)



V-am spus, gasiti aproape orice!



Negative feedback :))


Edit: In August 2007 erau aproximativ 5 milioane de utilizatori de internet, adica 23% din populatie. Chiar daca am asuma ca jumatate din utilizatori fac cumparaturi online on a regular basis, tot mi se pare ca se ajunge la un numar modest!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu mi se pare corect sa te raportezi la datele din 2002 pentru Romania. Lucrurile s-au schimbat radical. Cred ca jumatate din casele din Romania au internet.
Si in ceea ce priveste vanzarile online... Ia un exemplu, emag.ro si-a propus ca anul asta sa aiba vanzari de 10 milioane de euro online. Ti se pare putin pentru un magazin online care in 2002 nici nu exista?
O alta chestiune este numarul de carduri care din nou a crescut enorm.
PayPal s-a lansat si pentru Romania - un alt motiv care sa te faca sa crezi ca romanii cumpara online.
Nu e chiar asa de albastra situatia.

Flavia spunea...

datele din 2002 mi se par relevante, mai ales ca erau prezentate in comparatie cu datele din alte tari(plus ca le-am scris pt ca sm preferat sa fie cu cativa ani in urma dar totusi o sursa credibila). stiu ca sunt mai multi useri de internet, dar numarul mai mare de carduri nu inseamna ca oamenii fac neaparat mult mai multe cumparaturi online. eu ma refeream mai degraba la cumparaturi de zi cu zi - de haine, carti, cadouri, jucarii etc! si astfel de cumparaturi sunt foarte putine in mediul virtual.

Flavia spunea...

ah si am editat post-ul :) victor, victor, ce iti place tie sa ma contrazici :)