joi, 24 septembrie 2009

Cine e presedintele Romaniei?

Vi se pare puerila intrebarea? Radeti de bunicutele de la sate care nu stiu cine este presedintele Romaniei sau care merg la vot pentru Parlamentul European si nu stiu pentru ce merg la vot? Faceti misto de Average Joe care nu prea stie multe despre Europa? Va credeti inteligenti, nu?
Sunteti?! Comparativ cu ei poate. DAr este suficient? Este suficient sa fii mai destept decat cel mai prost copil din clasa? Pentru unii poate. Pentru noi nu trebuie sa fie.
Vi se pare bulversant ca Tanti Tita nu stie cine e presedintele Romaniei dar daca va intreaba cineva cine este noul presedinte al Parlamentului European stiti?
Noi, generatia tanara, ne mandrim ca suntem in UE, am dorit asta cu ardoare, toti (aproape toti) ne-am bucurat ca a venit momentul integrarii. Dar cati dintre noi stim de fapt ce este Uniunea, cum functioneaza ea, institutiile ei, cu ce ne ajuta, cat ne influenteaza ce se decide la Bruxelles si tot asa. Pentru noi ca natie e si mai rusinos sa nu stim nimic si sa nu fim nici interesati de ce se intampla pentru ca noi suntem pro- UE, noi abia asteptam sa intram in UE. Daca noi facem acum parte din Uniunea Europeana, nu ar trebui sa stim si noi cate ceva despre ea? De ce vi se pare normal sa stiti cine e BAsescu si nu cine e Jerzy Buzek sau J.M. Barroso (Barroso este totusi mai cunoscut, banuiesc ca toti stim cine este). Pentru viata noastra de zi cu zi, in multe aspecte, domnul Buzek si domnul Barroso sunt mai importanti ca influenta decat Basescu, chiar daca Basescu apare la televizor mai des si face tot felul de valuri.Luna asta Barroso a fost re-ales si ca Jerzy Buzek a fost ales Presedintele Parlamentului European. Cati tineri din Romania stiu asta oare.Intr-o lume atat de deschisa ca lumea in care traim noi, intr-o lume in care viata noastra primeste atat de multe influente din afara nu ne permitem sa avem doar cunostinte nationale (daca le pot numi asa).
Trebuie sa recunosc ca mie mi-a placut tot timpul politica. De mica (impropriu spus chiar mica, de cand puteam sa inteleg notiuniile politice) mi-a placut sa ma uit la talk-showuri cu mama si sa imi dau cu parerea despre Iliescu, Constantinescu etc. Am trecut de la naiva idee de a deveni politician la un pic mai realista idee de a studia doar stiintele politice ca sa ajung in anul 2 sa imi schimb optiunea pentru International Business. Se pare ca nu am fost multumita insa, desi am renuntat la ideea de a deveni politician, o cariera prea in privat simteam ca ma incatuseaza si nu imi da posibilitatea de a da mai departe (idee total subiectiva, stiu ca poti sa dai mai departe si daca lucrezi in privat) asa ca acum va scriu din Olanda unde studiez European Union Studies si de unde sper sa aterizez direct in una din institutiile UE ca o functionara proud and happy (nu sunt naiva, stiu ca o sa fie mai greu dar am totul pus la punct in ceea ce priveste realizarea acestui vis). Ah! ce mai vis, baietii viseaza sa fie pompieri, fetele Ilene Cosanzene si eu doresc la 22 de ani sa devin functionar. Foarte interesant nu trebuie sa para:)
Iarasi am deviat de la subiect - nu stiu daca o sa existe vreodata un post care sa aiba doar o singura tema. Na, vream sa spun ca e foarte adevarat ca poate pe mine ma intereseaza lucrurile astea mai mult decat pe un om normal dar asta nu inseamna ca nu exista unele informatii pe care toti, fara exceptie, trebuie sa le stim.
O sa pun aici cateva intrebari. Eu spun ca ar trebui sa stiti raspunsurile la toate.
Sunt intrebari despre institutii si personalitati care chiar au o influenta asupra tarii noastre, nu va cer sa fiti la curent cu ce se intampla in Burma la ora actuala - desi nici asta nu ar fi o cerinta foarte deplasata.
1.Cine este Ban-Ki Moon?
2.Cine este Hans Gert- Pottering?
3.Cine este Javier Solana?
4.Ce tara are presedentia UE acum?
5.Ce se va vota pe 3 octombrie in Irlanda?
6.Ce stiti despre Tratatul de la Lisabona?
7.Cine adopta actele legislative in UE?
8. CAre sunt institutiile UE?
9. Ce tara europeana a avut alegeri chiar astazi?
10.Numeste 3 MEPs din Romania - in afara de Gigi Becali, EBA, Vadim Tudor.
11. Ai votat la alegerile pentru Parlamentul European? Daca da, pentru ce ai votat- nu pentru cine, asta e mai putin important Daca nu, nu iti pare rau ca din cauza oamenilor ca tine Becali si EBA au ajuns sa ne reprezinte in Europa?
12. Ce parere ai despre Uniunea Europeana? Stii ce influenta are asupra noastra? De ce ti se pare uniunea un lucru bun/rau?

Astea sunt niste intrebari de bun simt pe care orice om ce se crede ancorat la realitate cred ca trebuie sa si le puna. Banuiesc ca nu foarte multi si le pun insa. Aici nu vizez doar romanii, vest-europenii sunt la fel de ignoranti dupa parerea mea si dupa diferitele statistici pe care le-am vazut.

Nu trebuie sa imi raspundeti mie la intrebarile astea. Nu castig nimic daca stiti sau nu sa raspundeti sau daca va pasa. Voi aveti de pierdut sau de castigat.

8 comentarii:

Anda spunea...

Post serios, Andreea? Of...
Eu de cand ma stiu am trait in bula mea, din care de fiecare data cand am consumat aerul am scos un pic capul sa iau o gura de oxigen, dar m-am intors inapoi [vai ce metafora...]. Sunt o ignoranta, politica mi-a displacut dintotdeauna si nici la vot n-am mai fost ultimele doua-trei dati. Mi-e si rusina sa-ti spun la cate din intrebarile alea am stiut sa raspund. Dar na, eu traiesc in padure, la lupi nu le pasa cine mai e in parlamentul european [da, stiu, gluma proasta, scuze].
Ma bucur totusi ca e cineva din anturajul meu atat de bine ancorat in realitatea "aia", si daca as vrea vreodata sa stiu ceva legat de subiectul asta, te pot intreba oricand, doar sa nu te superi ca nu stiu "chestii" pe care ar fi trebuit sa le stiu.

Flavia spunea...

andre, eu nu cred ca daca mai multi oameni ar fi votat la europarlamentare, rezultatele ar fi fost diferite. ma gandesc ca procentajul voturilor ar fi fost aprox la fel, doar ca ar fi reprezentat o proportie mai mare a populatiei. plus, cred ca daca tu ca cetatean consideri ca dintre cei care candideaza niciunul nu este competent, nu trebuie sa votezi pur si simplu. absenteismul la vot nu se asociaza direct cu apatia politica.
Cat despre restul postului, cred ca tu esti prea optimista! Pune cateva intrebari simple despre persoanele politice din Romania (din nou, fara tabara Basescu, Vadim, Iliescu si Jiji) si prea putin vor raspunde. Dar asta nu este asa de grav. Sau este, dar nu ar trebui sa ne sperie pe noi, romanii. La nivel european trendul este acelasi. Prea putini sunt informati despre chestiuni legate de UE. asta e consecinta faptului ca oamenii sunt, la modul general, prosti, inculti si ignoranti. Si asta nu se va schimba (vezi accesul la info de azi fata de acum 50 de ani si totusi nivelul si/sau dorinta de informare a populatiei a ramas la fel)

In alta ordine de idei, te pup

Anonim spunea...

Hello. Nici eu nu am stiut raspunsul la multe dintre intrebarile pe care le-ai pus. Chestia asta reprezinta oarecum un semnal de alarma personal, insa eu am o scuza, am 17 ani... Parerea mea este ca, romanul asteapta de la UE numai fonduri, insa lasa obtinerea acestora pe seama conducatorilor locali sau nationali (primari, sau guvernanti). Majoritatea considera astfel justificata lipsa de cunostinte (las ca stie si face altu' ca deaia l-am votat).
Parerea mea este ca in afara de 7 ore de info care nu folosesc la nimic, ministerul educatiei poate introduce una de cunostinte UE, cu o programa facuta cu ajutorul expertilor uniuni, care sa invete liceenii lucrurile de baza. (un pas mic s-a facut anul acesta: am primit agende cu informatii despre UE de la scoala, gratis).

Va pup pe amandoua surioarele, Dragos Mireca Nistor

Andreea spunea...

pai asa e anda, ma poti intreba oricand:) ah dar vezi de azi sa stii macar cine sunt persoanele enumerate de mine. nu e greu sa dai un google search si sa tii minte cine sunt. daca te alfi vreodata in situatia de a pica intr-o discutie despre acceste persoane macar sa ai habar despre cine e vorba. asta mi se pare mie un om complet, sa poata sa scoata cateva pareri si despre subiecte ce sunt in afara domeniului in care lucreaza sau studiaza. macar pentru asta ar trebui sa stim toti daca nu pentru faptul ca ne influenteaza intr-o oarecare masura viata de zi cu zi.

@ flavia: eu tocmai cred ca rezultatele ar fi fost complet diferite, cand prezenta la vot este scazuta, extremistii tind sa aiba procentaje mai mari tocmai pentru ca cei care ar fi votat cu partidele de mijloc nu se duc sa vada. pentru ca astia care nu s-au dus la vot sunt oameni ca tine, care simt ca nu au pe cine sa voteze, nu sunt oameni care l-ar vota pe vadim sau pe gigi. astia care vor sa ii voteze pe ei se duc la vot! asta e marea problema.
tu stii parerea mea despre absenteismul la vot si mai ales despre absenteismul tau la vot asa ca nu are rost sa discutam aici!:) dar vreau sa mentionez ca mie mi se pare o datorie civica sa mergi la vot si ca o sa o fac de cate ori mi se cere acest lucru!
@ dragos:in primul rand si noi te pupam. dragos, tu ai abia 17 ani, ai inca orice sansa sa te modelezi cum consideri potrivit. orice ai face insa, sa nu ramai ignorant sau incult, astea sunt doua dintre cele mai mari blesteme:)

Cârtiţoiu` spunea...

Wow! Aş vrea să spun că mi-e ruşine (şi pe alocuri mi-e), dar trebe să menţionez faptul că eu sunt un cetăţean turmentat (nu de alcool, dar clar pierdut în spaţiu). Anul trecut, când au fost ceva alegeri parlamentare locale, pe tiparul "îţi alegi omul de la tine din ogradă", vă spun sincer că n-am avut pe cine. La mine-n circumscripţie numa' un nume mi-era vag cunoscut şi ăla era de la PRM, cu care nu votez din principiu.
Şi cam aşa se întâmplă cam de când am eu drept de vot: sunt un cetăţean turmentat. N-am pe cine vota, şi atunci, invariabil, nu mă pasionează.
Da, ştiu că ar trebui, că tocmai aia se întâmplă: la votat procentual mic, câştigă extremiştii.

Eu aştept timpul ăla când, dacă nu merg 50% din oamenii cu drept la votare, să se anuleze votul.

Flavia spunea...

datoria civica este sa faci ce crezi ca e bine pentru tara ta. nu mi se pare corect sa acuzi pe cineva ca nu isi indeplineste datoria civica pentru ca nu voteaza oameni incompetenti (si sa fim serioase, nu numai gigi si vadim se afla pe lista celor incompetenti sau dusi cu pluta). iti exerciti datoria civica si prin refuzul de a pune stampila pe un nume care nu te reprezinta nici pe tine, nici tara ta.

Andreea spunea...

dar nu am acuzat pe nimeni flavi, am zis doar ca mie mi se pare ca este o datorie civica si ca personal eu o sa votez mereu. Poti sa iti anulezi votul daca nu ai chiar pe cine alege, nu sa il lasi la mana psdistilor sa iti fraudeze votul. Apoi, daca toti ne resemnam si nu mai votam ce o sa ne facem? mi se pare ca este un cerc vicios, oamenii nu mai voteaza pentru ca nu au oameni competenti pe care sa ii voteze, oamenii competenti nu candideaza pentru ca nu ii voteaza nimeni si tot asa. Citeste despre Remus Cernea, sora numelui interzis are ceva despre el pe facebook. nu o sa castige, dar voteaza-l e poate un semnal de alarma pentru alegatori si candidati deopotriva. DAca el reuseste sa se faca cunoscut poate alti oameni competenti pe care i-ai vota or sa apara :)

Flavia spunea...

eu sunt sigura ca nu trebuie sa fim asa porniti impotriva psd-ului, pnl si pdl ascund la fel de multi viermi