miercuri, 17 decembrie 2008

O poveste neinteleasa

Am avut ieri placerea sa ma uit la Asfalt tango, alt film in regia lui Nae Caranfil (multumesc Lenebarbie!!!). Filmele romanesti au fost tot timpul altceva. Dupa ce vad un film cu si despre Romania/romani, parca simt pulsul tarii. Este trist ca daca un strain oarecare ar vedea pana si Filantropica sau Asfalt tango ar ramane indiferent, ca dupa un film mediocru. Nici cea mai fericita traducere/subtitrare nu ar reusi sa faca dreptate multor filme romanesti. Anumite expresii nu au niciun echivalent in limbile 'vestice', asta pentru ca romanii, si in general oamenii din regiunea balcanica, dau o coloratura incredibila injuraturilor. Nu am sa dau exemple, dar cu totii stim prea bine ce ne pot auzi urechile cateodata (am fost odata la un meci de fotbal-Poli - acasa, si am realizat ca stadionul este locul de maxima inspiratie in acest sens.)

De aceea eu consider ca est europenii vor fi vesnic neintelesi. Asiaticii, sud-Americanii si Africanii au farmecul lor aparte, pentru ca sunt asa diferiti de orice reprezinta cultura vestica. Toti citesc despre ei, despre cultura si traditiile lor, ca sa inteleaga mai bine cum traiesc si de ce traiesc asa. Si totusi, est europenii sunt si ei diferiti ca si cultura de vest europeni (chiar daca de la caderea cortinei de fier a avut loc o convergenta). Comunismul iar apoi tranzitia au lasat in societate urme adanci, care le vad clar in filme precum cele mentionate. Una din cele mai tari faze din film este pledoaria lui Mircea Diaconu despre 'cacat'. Context: o tanara care pleaca in Franta refuza sa mai vorbeasca romaneste, pentru ca Romania e o tara asa cum o stim cu totii si vrea sa isi uite originile. Asa ca ea vorbeste numai in franceza. Se loveste la picior si spune 'merde!'

El: Merde ha? Si cand te lovesti injuri tot frantuzeste? Esti romanca!! Ai un cuvant asa frumos in limba ta. Cacat! E si mai expresiv si mai parfumat! Gandeste-te, CACAT!

Ei, cum explici belgianului de exemplu, ca merde nu va fi niciodata o traducere justa a expresiei CACAT! Merde suna a titlu de poezie, a alint! :) Spui cacat cu patos, nu ca lesinatul de merde frantuzesc! Nu ma intelegeti gresit! Imi place franceza si de un an-doi ma tot chinui sa o invat! Dar daca nu esti roman, este greu de tot sa intelegi ce iti spune cineva, asta pentru ca nuantele limbii romane reprezinta intr-un fel istoria noastra, felul nostru de a fi. Cum necazul romanului e mai mare decat cel al francezului, si cacat prinde alte dimensiuni! - scuzati limbajul, but I'm trying to make a point.

Ce e de facut? Sincer, nu stiu! Ar fi mare pacat sa schimbi continutul unui film ca sa il faci mai pe intelesul strainilor, pentru ca ai lua din esenta lui. Si totusi, ce mi-ar placea sa se uite un coleg de la facultate la un film romanesc si sa inteleaga macar putin din ce incearca sa portretizeze filmul, ceva ce mie imi este asa de greu de explicat - esenta societatii romanesti de astazi!

3 comentarii:

Anonim spunea...

moa, am atatea de zis in legatura cu ce ai spus tu, incat nu cred ca'mi ajunge un comment :)
Filmul e genial, din toate punctele de vedere. Mie mi'a placut mult si scena in care Dinica o vrajeste pe nevasta'sa, cand iese cu capul de sub apa: "Scuzati'ma, aici e Marea Neagra?" :))
Apoi cu expresivitatea limbii romane sunt perfect de acord, e o limba fascinanta chiar. Am facut eu un soi de statistica si cred ca suntem poporul cu cele mai originale injuraturi. Chiar pregatesc un post special pt. asta :D Suntem foarte creativi si putem sa injuram despre absolut orice, nici un alt neam nu mai e in stare de asemenea performante :)

Anonim spunea...

N-am vazut nici Filantropica, nici Asfalt Tango. Insa am vazut Restul e tacere al lui Caranfil si e superb.
Trebuie sa imi fac timp si pentru Filantropica pentru ca deja am auzit prea multe despre el si mi-e ciuda cand nu stiu despre ce e vorba. :D

Flavia spunea...

@lenebarbie: pai astept post-ul tau :) faza cu Marea Neagra e divina!!!
@Tomata: sa te uiti neaparat!!! sunt superbe amandoua! si am inteles ca acum se lucreaza la alt film, Alice in tara tovarasilor, care apare in 2010!