sâmbătă, 13 decembrie 2008

Balkan Road

Primavara trecuta a fost destul de agitata pentru Serbia si Kosovo si inclusiv pentru mine pentru ca am fost destul de interesata de situatie si am urmarit tot felul de emisiuni pro si contra. Si pentru ca am vrut sa vad feelingul sarbilor imediat dupa declarata de independenta am fost cu Flavia si cu un coleg din Muntenegru la prostestul sarbilor in fata Comisiei Europene de la Bruxelles. Manifestatia a fost restransa, pasnica si foarte interesanta pentru mine - am si avut ocazia sa luam si o carte despre situatia Kosovo tiparita de Balkan Security Institute. Ieri in drum spre Romania, intre avioane si in avioane :) am citit din ea. spre rusinea mea nu m-am uitat foarte bine pe ea pana acum.
Si am citit un interviu cu Xavier Raufer, profesor la Institutul de Criminologie din Paris, care mi s-a parut foarte interesant. Tipul stie despre ce vorbeste si are si un stil aparte (funny, ironic)de a povesti.Vorbeste despre crima organizata din Kosovo, Albania, Serbia etc. Am sa traduc aici cate fraza care mie mi-au placut si m-au cutremurat in acelasi timp:
"Organizatiile criminale din Balcani nu sunt specializate pe un singur domeniu, mai degraba vad oportunitatea si sar pe ea. Variantele lor sunt: sa se ocupe cu desuri toxice si sa le ingropa in mine parasite pe undeva prin Albania, sa faca trafic cu prostituate sau sa se specializeze pe droguri."
"Nicio activitate ilicita nu e mai profitabila decat comertul cu drogurile.Astfel de organizatii merg dupa sistemul de acumulare de capital primitiva. DAca iei 12 fete si le pui sa se prostitueze pentru soldatii NATO din Kosovo, in maxim un an o sa ai destui bani sa cumperi primele 30 de kilograme de heorina. O transporti in Eurpa dse VEst si primesti pe ea de 5 ori cat ai dat. Banii se intorc la tine in tara si iti poti construi repede o vila opulenta si urata si restul banilor sa ii reinvestesti in alte activitati ilegale. ultimele statistici arata ca in jur de 10 tone de heorina pe luna intra pe Balkan Road din Turcia spre vestul Europei. DAca din marfa asta 2 tone sunt confiscate, ramai cu 8 tone. Daca le vinzi la un pret prost de genul 50,000 dolari pe kilogram si le-ai mai si cumparat cam scump - tot faci un profit de 40% pe luna. DAca un kilogram e 50,000 dolari si ai 8 tone profiturile sunt de 123 milioane de euro. In tot acest timp, saracii economisti ai Uniuniii Europene sunt in discutii serioase sa le ofere fermierilor albanezi credite de 2000 de euro."
"Daca in 2000 erau in jur de 3 tone pe luna in 2005 erau deja 10. Si asta din cauza ca toata lumea se axeaza pe anti-terorism si lupta impotriva crimei organizate nu mai este o prioritate. Le-am dat Afghanistanul luat de la talibani la marii dealeri de opium. Din Afghanistan au plecat spre Turcia in 2006 4600 de tone de opium. Asta inseamna 450 de tone de heroina."
"Americanii cred ca poti sa creezi o tara asa cum pregatesti spaghetele. Au creat ceva ce e artificial in totalitate... in aceasta mare gluma care se numeste Bosnia Hertegovina gasesti 16 guverne independente pentru o tara de dimensiunea unei cutii de pantofi. "
"-Este animozitatea intre sarbi , albanezi si kosovari prezenta si in lumea crimei organizate?
- Deloc! ei lucreaza intre ei. Nu oti sa fii si criminal si ideologist in acelasi timp.Crima organizata iti cere sa fii pragmatic. In timpul lui Milosevic tara era in embargo datorita discriminarii kosovarilor. Si cine credeti ca ii dadea lui Milosevic motorina? albanezii.Aceasta motorina a fost folosita pentru tancurile care ii ucideau pe fratii albanezilor din Kosovo. Ei faceau afaceri fara sa ezite, dar petnru ca erau patrioti o parte de aceste profituri mergeau la UCK sa finanteze razboiul kosovarilor."

3 comentarii:

Anonim spunea...

intr'adevar, situatia din kosovo si din vechea iugoslavie in general este mai complicata decat sunt de parere americanii, in naivitatea lor absoluta...

Richard M. Ilie spunea...

Hmm.. si eu stau la lucru o zi intreaga :(

Andreea spunea...

da richie vezi! :))
in loc sa pui la treaba niste fetite si dupa sa faci trafic de heroina :)))))
norocosi traficantii astia :)))))