vineri, 26 iunie 2009

Sfaturi de acum 62 de ani

Ce trebue sa stie o fata tanara

O fata tanara trebuie sa stie ca pentru dobandirea unui sot trebue, ca si pentru culesul ciupercilor, sa te scoli de dimineata - altfel nu mai gasesti in camp decat balonase de papadie. Numai ca, desi la optsprezece ani orice tanar este un dar, ea trebue avertizata ca nu e intelept sa saruti orice cal de dar pe gura.

Deasemeni, fata trebue sa stie ca acela care-si deapana povestea vietii in cursul primului vals este sau un subiect prea putin interesant de studiat, sau a facut-o trecand multe sub tacere.

O fata tanara trebue sa-si dea seama ca nu stie totul si ca tocmai asupra acelor puncte pe care crede ca le stapaneste temeinic, cunostintele ei sunt mai vagi. La acest capitol al notiunilor incerte se inscriu: ea insasi, imbracamintea, tinerii, persoanele batrane, parintii, casatoria, Freud si Jung, vinurile si spiritele.

(...)

Tanara fata de astazi trebue neaparat sa cultive manierele vietii de societate. Ea trebuie sa evite intrarea sgomotoasa intr'un salon si plecarea cu un bunaseara la toata lumea strigata din strafundul plamanilor.

(...)

Prea adesea se intampla ca tanara fata sa subestimeze unele fiinte pentruca e iubita de ele si le-a avut de cand se stie pe lume - aceste fiinte sunt parintii. Parintii au macar acest drept la pretuirea ei: au creat-o, si lucrurile creare sunt rareori mai bune decat creatorul lor; caviarul si morunul facand una dintre rarile exceptii ale acestei reguli.

Tanara fata nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca fardul este o arta si nu e o profesiune. Ea trebuie deci sa evite rutina la acest capitol si totodata sa stie ca daca-si poate pudra nasul oridecateori ii place, nu e frumos sa-si pieptene parul si nici sa-si faca buzele in restaurante.

Confidentele sunt un mijloc minunat de usurare a inimii, dar persoana careia le facem trebue sa fie de sexul nostru. Sfatuim fata tanara sa lupte impotriva ispitei de a face dintr'un tanar confidentul sau.

(...)

Fete tinere, contruiti-va o filozofie vitala care sa va ingaduie intotdeauna a privi vecinic cu curaj inatinte, catre ziua de maine.
Sursa: Revista Mariana, 15 Noiembrie 1947

Nu stiu de ce, dar am impresia ca era mult mai simplu inainte. Prietenele erau ele si niciodata ei. Ne luptam noi de mult cu asta, dar fara mari succesuri. Eu pot sa spun cu mana pe inima ca nu am avut niciun prieten baiat cu care sa nu imi doresc la un moment dat mai mult. Niciodata. Mai stiu ca acum poti sa fii galagioasa sau tacuta, draguta sau o vaca absoluta si tot vei fi total aiurea pentru o anumita categorie sociala. Normele de comportament au inceput sa dispara, si cand nu mai exista reguli clare si bine puse la punct, esti condamnat sa gresesti tot timpul. Am mai zis eu ca m-am nascut prea tarziu pentru binele meu!

6 comentarii:

Cârtiţoiu` spunea...

Am citit odată sfaturi pentru tânăra mireasă de la începutul secolului 20. Dacă le mai găsesc, le postez. Să vezi acolo...nu softeanu' de-aştea.

Flavia spunea...

tu iar n-ai avut somn azi noapte? :*

Anda spunea...

"Sfatuim fata tanara sa lupte impotriva ispitei de a face dintr'un tanar confidentul sau."

Naspa, daca stiam de dinainte :)) ... in principiu cel mai bun prieten al meu, ever, de sex masculin stie cam toate prostiile pe care le-am facut si le fac [inclusiv pe cele indecente]. Se simplifica multe cand ai dormit pe plaja sau in acelasi pat cu respectivul [fara sa se intample nimic], te-a auzit vorbind pocit cu aparatul dentar, si betiile impreuna erau ceva normal. Dar culmea, desi l-am vrut la un moment dat, chestia aia s-a stins incet si acum e ca un obiect asexuat pentru mine, din punctul asta de vedere.

Si da, parca era mai simplu atunci, desi cred ca mi-ar fi fost tare greu, la cat de vaca sunt uneori.

Sunt curioasa ce zice Andra despre tanara nevasta.

Flavia spunea...

flavia - nu am prea avut. raisa s-a prabusit instantaneu si s-a trezit doar cand m-a auzit vorbind cu anda despre cum a murit Jacko. am stat treaza pana la 5 jumate si m-am trezit din ora in ora pana la 10, cand mi-am bagat picioarele si am zis ca nu mai dorm

anda - sfaturile pt tanara mireasa sunt bestiale :) si da, si eu am prieteni baieti, si sunt PRIETENI, dar zic ca ar fi parca mai usor daca ar fi limite mai clare. asa, e foarte usor sa treci de la una la alta.

cititor al revistei Mariana spunea...

caviarul si morunul sunt singura exceptie?!? Cata exigenta fata de sina are revista Mariana cand face afirmatii. De-asta o citesc de 62 de ani!

Flavia spunea...

cititorule! esti cine cred ca esti? :)