miercuri, 1 aprilie 2009

Studentii timisoreni protesteaza pe 2 Aprilie

De fiecare data cand aud de greva studentilor timisoreni imi apare instant zambetul pe buze. Nu am vrut sa atrag 'fani' care sa ma injure pe blog, dar am primit pe messenger un mass cu linkul catre un video despre protest.
Ce protesteaza pana la urma? "Studentii nu sunt ajutati deloc, si multi absolventi de la universitati prestigioase ajung sa lucreze in supermarket!" precizeaza un reprezentant OSUT. Hai sa ne gandim pentru inceput ce inseamna pentru ei universitate prestigioasa: sa fie Poli, sau Victor Babes sau Universitatea de Vest? Prietenilor, prestigiul universitatilor in Romania este legat doar de nume, nimic mai mult. Si eu sunt convinsa ca nu doar 'sistemul' este de vina. Cunosc prea bine tipicul student roman: este cel care merge la cursuri doar ca sa isi faca minimum de prezente, care da copy/paste la articole de pe wikipedia si se plange ca a avut de scris un proiect, este cel care are vesnic 5 restante, care isi pierde noptile pe Heaven si The Note, care face facultatea fara sa se gandeasca ce urmeaza dupa, care nu se implica in nimic si care ... PROTESTEAZA!

Vezi doamne se plang ca mai lucreaza si in supermarket! Si eu, studenta in Belgia, am fost babysitter la un baietel neamt un semestru, am carat dosare si am facut copii xerox pana nu mai puteam. Si platesc de 10 ori cat platesc romanasii, si fac sacrificii si nu merg in cluburi cand ma apuca dorul de duca! Pentru ca dragii mei, educatia ar trebui sa coste! Cum la noi oricine isi poate permite sa mearga la facultate, ajung toti retardatii sa aiba diploma si sa nu stie ce sa faca cu ea! Cei care sunt cu adevarat talentati ar trebui sa aiba burse, dar majoritatea? Trei sfert din cei care beneficiaza de burse acum sunt dobitoci care la Bacalaureat au scris ca Ion traieste drama intelectualului!

Mi se pare absurd! Mi se pare absurd ca noul hobby al romanilor este sa protesteze! Acum ceva timp a scris Andreea despre campania pentru culorile steagului (wtf?). Defapt asta este si stilul nostru: cand intampinam o problema, trebuie sa ne zbatem, sa aratam cu degetul, sa facem galagie, ca poate poate ne iese si noua ceva! Si e si fun, nu? Sa iesi cu prietenii in strada si sa faci mare tam-tam pentru o chestie de care probabil nici nu iti pasa cu adevarat!

Asa ca, sfatul meu este sa stati voi binisor in casa pe 2 aprilie, ca va faceti de ras! Lasati cocktailul de vineri seara si eu va asigur ca o sa puteti sa va platiti biletul de tramvai pana la scoala!

PS: Mi se pare interesant ca CCCP este trecut la liste de linkuri utile pe site-ul OSUT

PPS: lipsa de inspiratie + necesitatea de a profita cumva de ziua de azi (eu si Andreea suntem prea obisnuite una cu alta ca sa ne mai putem fraieri) sunt cauzele postului precedent. Vesti bune, deci - blogul ramane in familie!

11 comentarii:

Flavia spunea...

i agree,chiar aveam o conversatie cu o prietena ieri pe tema asta!
numai ne plangem,nu facem nimic cu noi(comportamentul nostru legat de facultate) ca sa se schimbe mersul lucrurilor!

Flavia spunea...

in acelasi stil, nu suport oamenii care pleaca din tara si apoi spun ca Romania e de kkt! daca nu contribui si nu incerci sa schimbi ceva, nu comenta!

Răzvan spunea...

Vroiam şi eu să scriu despre asta, exact în stilul ăsta dar am găsit tot ce-mi trebuie (şi mai mult) la tine.
Nu-s student nici măcar de un an şi deja nu mă împac deloc cu ONG-urile astea: OSUT, AIESEC, ELSA...ce vrei tu... toate sunt înfiinţate numa aşa, să fie acolo. Spun că nu mă împac cu ele pentru că sunt degeaba...
Protest, "hai să facem", "hai să dregem"... degeaba, oricum nu faci nimic pentru că ăia de sus tot fac ce vor. De ce fac ce vor? Pentru că puterea e la ei...ăăă că n-oi i-am votat. Şi cu câtă mândrie am mers la vot... De-a dreptul patetic...
Şi aşa e, studenţimea e pe terasă toată ziua.
Şi pentru cei care vin să spună că înveţi multe în organizaţiile astea, să mă scutească. Poţi învăţa mult mai mult, acasă, îngropat într-un morman de cărţi.
Numai că aşa nu-i distractiv deloc... Studentul vrea distracţie, alcool şi să se **** .
Dacă vrei cu adevărat să schimbi lucrurile stai în facultatea de rahat, munceşti, înghiţi toate prostiile şi le filtrezi în secret, şi când ajungi acolo sus unde vorba ta contează, atunci schimbi lucrurile. Nu că mem noi mâine la o plimbare şi pfai, mutăm noi munţi cu pancartele noastre.
Aş vrea să merg mâine să fac nişte fotografii, da tre să mă mai gândesc, că sigur vin oameni beţi (cu chef de scandal) pe acolo şi n-am chef să apar eu cu aparatul meu de care am grijă ca de Sfântu Graal, între toţi “civilizaţii” ăia.
Da mă duc chiar dacă trag 3 cadre şi o şterg de acolo…

P.S. Asta e părerea mea, dacă cineva se simte jignit, nu ăsta e scopul meu.

Anonim spunea...

“If our colleges and universities do not breed men who riot, who rebel, who attack life with all the youthful vim and vigor, then there is something wrong with our colleges. The more riots that come on college campuses, the better world for tomorrow.”

William Allen White quotes (American Journalist known as the Sage of Emporia, whose mixture of tolerance, optimism, liberal Republicanism and provincialism made him the epitome of the thoughtful small-town American. 1868-1944)

Cârtiţoiu` spunea...

Apăi nu pot să nu-ţi dau dreptate, cu toate că sunt de acord cu protestul. ( Părerea mea personală e că OSUT-ul a fost cam deageaba tot timpul...şi da...poa' să sară cu "am făcut aia sau aialaltă", dar tot nu mă conving). Pentru voi care sunteţi "acolo" - adică unde se pune osu' serios la muncă - e normal să ai genul ăsta de părere.
Din păcate, problema e în mare parte a studenţilor români, dar, tot pe-atât, e o problemă a sistemului, care (puţin spus)lasă de dorit. De la lipsa unor admiteri oridecare la o mulţime de oameni cu diverse titluri, posibil geniali, dar nu dascăli.
Mă rog, asta cu "a fi dascăl" e o treabă care mă frământă de mai multă vreme.

Flavia spunea...

@razvan - astept pozele! de obicei reperez cine are ce cauta acolo si cine nu!
@anonim - partial sunt de acord. universitatile trebuie sa insufle studentilor sai o anumita atitudine care sa ii ajute sa 'speak up' cand este cazul. eu ma revolt, si mi se pare anormal, atunci cand studentii nu fac nimic ca sa schimbe 'sistemul' in bine si ei insisi sunt nepasatori. Studentii carre vor iesi astazi in strada sunt cei care mai vor o ocazie sa nu mearga la cursuri, sau care vor doar sa faca ceva distractiv si interesant (prostest).
@cartitoiu - eu stiu exact cum este romania, si cum este sistemul educational. nu incerc sa iau partea nimanui, dar nici sa fiu absurda si sa tin numai cu studentii pentru ca .... ce? Pe de o parte este in regula sa stii ca facultatile sunt de cacao, dar pe de alta parte, simpla inversunare si lipsa oricarei implicari nu ajuta la nimic.

druje spunea...

pe mine unu ma depasesc unele lucruri scrise pe aici. toata lumea e revoltata cumva. dar nu inteleg exact cine impotriva a ce...si nu inteleg ce se propavaduieste aici? resemnarea? acceptanta? privarea de drepturi a celor ce se distreaza? mi se pare ca se ia o parte dintr-o problema si se umfla artificial, subiectiv si nerealist. se generalizeaza complet nefondat. si nu se vede mai departe decat cel mai aproape ce poate fi vazut. adica:
1. daca o parte din studenti inteleg ca facultatea e un sir de betii ar trebui ca cei care vor cu adevarat sa invete ca sa aiba o sansa sa nu poata fi reprezentati de cineva?
2. daca nu ti-a pasat la un moment dat, nu mai ai dreptul niciodata, in viata ta, sa fii crezut ca iti pasa?
3. oare chiar asa de constiinciosi sa fie toti studentii din strainatate? am mai fost si eu pe ici pe colo si nu prea imi pare ca se poate generaliza.
4. studentii straini sunt supusi oare la bataia de joc a asa zisilor profesori care considera ca esti la dispozitia lor si ca timpul si nervii tai nu inseamna nimic, punandu-te sa astepti dupa ei pe coridoare cu orele?
5. oare in strainatate studentul ala care, da, plateste este invatat psihologie de profesori de literatura? oare studentul ala sta sa faca plecaciuni la foarte importanta secretara ca sa primeasca o adeverinta? oare este el obligat sa cumpere cartea publicata de titularul de curs ca sa poata intra in examen? oare plateste el pe cazare in campus de 5 ori bursa lui?
6. oare "dincolo", unde studentul plateste pentru studii, nu are oportunitatea recuperarii acestor bani prin salariul cel putin decent castigat in pozitia in care se angajeaza? ok, de acord. sa fie platite studiile. cum se intorc banii astia? care slujba ulterioara in Romania iti garanteaza un plus de bani peste cel necesar subzistentei?
7. pe de o parte organizatiile studentesti sunt "degeaba" ziceti. pe de alta parte le sariti la gat ca fac proteste. hotarati-va!
8. singura modalitate de a schimba ceva a ramas aceea de a ne face noi mari, a ajunge in functii cheie si a o face cu mana noastra?? sa inghetam, deci, orice actiune pentru urmatorii (cati?) 20 de ani?
9. daca am votat pe cineva care nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor inseamna ca pe toata perioada mandatului sa tacem din gura smeriti? sa ne gandim: na, asta e, l-am votat, tre sa suport? voi nu v-ati inselat niciodata in viata?
10. daca un protest nu muta muntii din loc inseamna sa renuntam la a comenta cand vedem o nedreptate??
11. parerea mea personala este ca prezenta si activarea intr-o organizatie studenteasca te invata o gramada de chestii despre cum sa te descurci dpdv practic in diverse situatii si despre cum sa nu te lasi calcat in picioare. si te mai tine si informat. iar ingroparea intr-un morman de carti te poate ajuta si ea, sunt de acord. te poate ajuta sa incepi sa vezi lucrurile intr-un anume fel. dar nu poti evalua ce poti invata intr-o organizatie stand afara si uitandu-te pe geam si aratand cu degetul sau aruncand cu pietre.

cat despe OSUT in particular:
OSUT detine (cel putin detinea "pe vremea mea") presedintia FOLSR (adica federatia ligilor si organizatiilor studentesti din romania)...nu cred ca poti sa fii degeaba si sa ajungi in pozitia asta
OSUT are reprezentanti ai studentilor in cadrul senatului universitatii, in caz ca nu stiati.
OSUT organizeaza festivalul international de arta studenteasca STUDENTFEST care este o adevarata desfasurare de forte. o manifestare culturala care nu este egalata ca anvergura de nici un alt eveniment cultural desfasurat in timisoara: arte, arhitectura, film, literatura, muzica, etc. Care ajuta anual mii de studenti sa-si expuna munca si sa faca schimburi de experienta care le sunt mai benefice decat zeci de carti de specialitate.
OSUT organizeaza diverse evenimente pe domenii specifice, pentru studentii diverselor facultati din U.
OSUT e format din OAMENI care muncesc ore in sir in mod VOLUNTAR, isi consuma timp si energie din viata lor pentru a face o schimbare in bine.

dati-mi voie sa cred ca sunteti doar neinformati si nu rauvoitori vis-a-vis de niste oameni care isi bat capul si pentru voi!

Flavia spunea...

@ druje: poate nu m-am facut inteleasa bine. Eu nu am nimic impotriva protestelor pe motive bine fondate. Nu ma deranjeaza oamenii care vor sa schimbe status quo-ul, atunci cand acesta inseamna nedreptate. Pe mine ma deranjeaza acest protest in sine.
Printre lucrurile pe care le puncteaza campania OSUT sunt:
1. Lipsa gratuitatii la mijloacele de transport in comun - de ce, ma rog, este obligat statul sa plateasca pentru transportul studentilor. Facultatea nu face parte din invatamantul obligatoriu. Daca vrei sa faci facultatea, faci sacrificii, pentru ca vrei sa ajungi ceva.
2. Bursele nu se maresc - imi pare rau, dar din nou nu inteleg. La facultate nu mergi ca sa primesti bani, mergi ca sa inveti. Nu spun sa nu existe burse, doamne fereste (sunt multi studenti care merita), dar sa faci un protest de asemenea proportii pentru asta e usor jenant! Din cei 1500 de studenti care am inteles ca au iesit ieri in strada, cati aveau nevoie de bilete RATT sau de bursele respective? La cati le-a pasat cu adevarat?
3. Sa strigi pe strada MUIE MINISTERULUI mi se pare nu numai penibil ci si o dovada de lipsa de educatie. Poate e o chestie de perceptie, dar nu cred ca asemenea 'tactici de persuasiune' au efectul scontat.
4. Ma deranjeaza deja ca oamenii ma catalogheaza drept studenta din strainatate care nu stie despre ce vorbeste si care viseaza la rauri de lapte si miere. Am studiat si eu 12 clase in Romania, si stiu si eu un pic cum sta treaba. Mi-am cunoscut colegii de liceu, si acum ei sunt studenti la facultate. Si da, toti merita o a doua sansa, dar numai daca si-o doresc ei insisi, si de multe ori nu este cazul.
4. Parerea mea este ca poti sa reusesti oriunde. Pana la urma, bunica mea, care imi plateste mie studiile in strainatate, este absolventa de facultate in Romania. si facea naveta zilnic de la Lipova la Timisoara si nu primea niciun banut de la stat. Si a ajuns sa faca mai mult decat multi studenti cu bursa, pentru ca si-a dorit asta. Romania ofera astazi mai multe oportunitati decat piata de munca din vestul Europei, care este deja saturata.
5. Afisele campaniei sunt nu numai de prost gust, ci si jignitoare. Nu este posibil sa nu realizati ca a compara suferintele evreilor in al doilea razboi mondial cu 'suferintele' studentilor timisoreni. pur si simplu nu! sunt sigura ca sunteti oameni inteligenti si creativi si puteati sa faceti o treaba mult mai buna!
6. ne inselam - TOT TIMPUL!
7. nu am nimic cu organizatiile studentesti, deci nu trebuie sa justifici activitatea OSUT-ului. Dar nu crezi ca daca v-ati fi concentrat pe alte chestii, cum ar fi numarul redus de computere in facultati, sau problema spagii, sau sau sau, ar fi fost mai bine? neaparat de banii pentru studenti trebuia sa va luati?
8. nu suntem rauvoitoare, nici prost informate. am avut o parere si am scris-o pe blogul nostru. am atacat o idee, nu un om.

PS: scuze ca succesiunea de puncte nu are o anumita logica :)

druje spunea...

merci mult pentru raspunsul elaborat. :)


ca sa se inteleaga exact:
- (pentru ca vorbesti la timpul prezent) - eu nu sunt implicat in campania asta. eu am fost vicepresedinte la OSUT pana in 2000.
- comnentariile mele nu se refereau strict la postare, ci si in mare parte la comentariile generate de ea, care sunt in buna masura rautacioase

- da, nu sunt nici eu de acord cu afisele (sa-i spunem proasta inspiratie), nici cu muia (cel putin nu spusa asa, nu data in public si in nici un caz unor batrani carora li se adreseaza protestul. nu-i fain), da, ar trebui sa se concentreze pe multe chestii energia necesara schimbarii...sincer, eu sunt rupt de actualitate in ceea ce priveste initiativele osut (iar daca ei fac greva, nu inseamna neaparat ca nu se ocupa de calculatoare, daca exista inca spagi, nu inseamna ca nu se ocupa de lucruri care ajuta la eliminarea lor). eu stiu ca noi cand eram in activitate acolo am creat un centru computerizat pt studenti (in caminul 15, cred ca mai e si acum) si prin prezenta in senat incercam macar sa rezolvam nedreptatile ce apareau. Faceam si noi ce puteam. Dar faceam ceva. Nu eram degeaba. Din pacate fenomenul spagii e unul de nivel national, iar organizatiile studentesti nu au neaparat instrumente exacte de lupta pentru prevenirea sau eradicarea lor.

- mi se pare ok sa fie atacata o idee. numai asa o putem imbunatati si progresa. am chiar si deschiderea sa recunosc ca greva asta este de kkt. sau cum vreti sa-i spuneti. si chiar faptul ca sunt convins ca ea in sine nu va schimba nimic. asta nu inseamna ca nu tre sa existe semnale de alarma. da, daca revendicarile sunt proaste, hai sa propunem noi unele bune. un feedback presupune si solutii, nu doar atacarea problemelor. da, daca afisele sunt proaste, hai sa sesizam lucrul asta si poate data viitoare vor fi mai bune. daca oamenii nu sunt informati referitor la holocaust si gravitatrea lui, hai sa-i informam. motivul pentru care am comentat a fost acela ca s-au facut generalizari nefondate. si solutii de genul: "hai sa pozam oameni beti" nu mi se par constructive. sunt convins ca vor fi acolo si oameni beti! si oameni care nu stiu despre ce e vorba! chiar si la revolutie a fost plin de oameni care erau acolo pentru a fura din magazine. lucrul asta nu poate fi controlat. iar tu ca organizatie care pune pe picioare un astfel de protest nu poti sa te asiguri ca oamenii nu au sa vina beti, sa fim seriosi. nu in functie de asta judeci un protest.
de acord insa, sa ne referim la idee. radu spune ca ati fost la debate. deci sunteti familiarizate cu notiunea de criteriu. daca criteriul era "combaterea initiativei osut de a protesta pe 2 aprilie", probabil ca lucrurile au fi fost spuse altcumva si poate ca se puteau gasi si niste solutii. putea fi productiva treaba. dar pt ca s-a scris mult pe langa subiect, s-a transformat totul in aruncare de pietre care incotro. total neproductiv.

- tot respectul pentru bunica ta, ca a avut o directie precisa si s-a tinut de ea. nu inseamna insa, ca daca lucrurile au stat la un moment dat asa, nu tre sa le imbunatatim. asta tot ca idee, nu vorbesc ca se sau nu se cuvine sa fie subventionat transportul ratt.

- cat despre strainatate, sunt convins ca nu e totul lapte si miere.

- pe mine ce ma deranjeaza este o afirmatie de genul: "aia sunt degeaba". ce inseamna degeaba? de unde stim ca sunt degeaba? am verificat activitatea lor si timpul petrecut prin organizatie ca sa ne dam seama ca sunt sau nu degeaba? sau suntem atat de superfciali incat ne gandim ca schimbarile de mentalitate se fac de la o zi la alta?

simt nevoia sa mentionez si eu: nu fac atac la persoana. una din libertatile pentru care luptam si noi cand eram in osut era aceea de exprimare. dar da, ideile trebuie combatute si notiunile trebuie clarificate pentru a ne asigura ca nu urlam de pomana :)

Flavia spunea...

druje - sunt de acord cu ce spui. se poate sa fi atacat problema prea putin rational, recunosc. Citisem despre protest de ceva timp, dar mi-a pus capacul un video de pe youtube care l-am primit ca mass :)
nu ma disculp, cred in ce am scris, dar inteleg de ce ai fost contrariat de anumite lucruri. Nu sunt nicidecum un Giga Contra (desi dau foarte des impresia), si vreau sa schimb lucrurile la fel ca si cei de la OSUT. Strategia lor este cea cu care am avut probleme. Si din nou, sunt convinsa ca OSUT a avut multe initiative ok, care au dat si rezultate. Dar asta trebuia sa fie mai bine gandita, pentru ca uite, starnesc reactii de genul asta, si li se minimalizeaza contributia reala. Multe lupte trebuie sa fie luptate cu 'sistemul', si consider ca de data asta nu au ales lupta potrivita. Deci nu organizatia in sine mi s-a parut inutila, ci aceasta activitate in parte.
Cat despre calitatile mele de debater :), au ruginit si ele un pic, dar sper ca reusesc sa ma fac mai bine inteleasa atunci cand mi se cere.
PS: poate dezbatem mai pe larg tema la blog meet-ul urmator - si eu si Andreea o sa fim in Timisoara :)

druje spunea...

de acord :)