vineri, 31 octombrie 2008
Legile lui Murphy
Suma inteligentei pe planeta este constanta, insa populatia se afla in crestere.
Cand ai nevoie sa bati in lemn, observi ca lumea este compusa din aluminiu si vinilin.
Cu cat mai departe se produce accidentul, cu atat sunt necesari mai multi morti sau raniti pentru ca faptul sa devina foarte rapid o stire de senzatie.
In termeni matematici precisi, "1+1=2" formula in care "=" este un semn care inseamna "rar" sau "niciodata".
Singurii oameni care gasesc ceea ce cauta in viata, sunt cei care cauta greseli.
Cel mai bun mod de a reusi in politica este sa gasesti o masa de oameni care se indreapta intr-o directie oarecare si sa te asezi in fruntea lor.
Primul mit al managementului este ca exista. Al doilea mit este ca succesul dovedeste talentul.
Legea institutiilor: Opulenta decorului birourilor variaza invers proportional cu solvabilitatea firmei.
In orice organizatie, intotdeauna va fi o persoana care stie ce se petrece. Aceasta persoana trebuie concediata.
Legea lui Paul: Nu poti sa cazi de pe podea...
Comentariul lui Chapman: Copiilor le trebuie trei ani ca sa invete legea lui Paul.
Politicienii care voteaza bugete mari pentru rezolvarea problemelor, sunt realesi. Aceia care propun bugete mari pentru prevenirea problemelor, sunt eliminati.
Prima lege a campaniilor politice: Daca in ring sunt 12 clowni, si te alaturi lor, poti sa reciti si din Shakespeare; pentru auditoriu, vei fi doar al 13-lea clown.
Principii murphologice studentesti:
1. Cand varful unui creion se rupe, cea mai apropiata ascutitoare este la 1000 km distanta.
2. Cu 5 minute inainte de pauza, un student va pune o intrebare care necesita un raspuns de 10 minute.
Legea leucoplastului: Exista doua feluri de leucoplast: cel care nu se lipeste si cel care nu se dezlipeste.
Seriozitatea este singurul refugiu al celui cu o inteligenta mediocra.
Adevarul intotdeauna invinge ... in 3 cazuri din 7.
marți, 28 octombrie 2008
Ziare moca avem! luati, poftiti, e gratis! :)
Piata aceasta destul de noua a ziarelor gratis e foarte profitabila si eficienta; daca e facuta bine s-ar putea chiar in cativa ani sa inlocuiasca ziarele traditionale care trebuiesc platite. Ziarele gratuite fac bani exclusiv din publicitatea pe care o pun in ziar - cu cat sunt mai citite, cu atat fac mai multi bani - este deci in interesul lor sa fie gratis si sa fie cat mai cunoscute.
Si daca tot vorbim de Metro International de ce sa nu ne uitam si la noi in ograda la Timis Expressul nostru :)) Da, da este exact dim acelasi trust ca renumitul Tion :))) Imi amintesc ca la mine la liceu (Loga) majoritatea citea ziarul dimineata (inclusiv eu). Era cineva la Posta care le distribuia. Se vedea clar ca nu este de o mare calitate, informatiile erau destul de usoare si clar nu dadeau ceva bombe sau stiri senzationale dar era interesant, usor de citit-mai ales cand te plictiseai la ore :)) Cu toate defectele lui, era destul de popular, nu stiu daca mai exista acum, daca stie cienva sa imi spuna. Oricum, daca inca mai exista inseamna ca ii merge bine si ca scoate ceva profit. Cu astfel de ziare usurele incepe lumea sa fie mai familiarizata cu noua strategie, si cu cat are un astfel de ziar cititori mai multi, cu atat are mai multi clienti pentru publicitate si preturi mai mari, deci mai multi bani => calitate mai buna pentru hartie si continut si cand se va ajunge aici pazea Cotidianul si Evenimentul Zilei. Singura voastra sansa e sa intrati si voi cat mai repede pe piata asta, asa au facut altii la case mai mari (Koln, Barcelona) si le-a iesit foarte bine.Avti grija sa nu pierdeti trenul!
luni, 27 octombrie 2008
HAHAHAHA
"Criza financiara avem
Campania electorala incepe
La fotbal ne bat toti
Mi-e dor de succesuri!"
duminică, 26 octombrie 2008
A bike a day keeps the doctor away :)
Daca nu prea merg cu bicicleta in Bruxelles unde chiar ar trebui, uite ca am facut-o ieri la Timisoara pentru o cauza buna. Radu mi-a pregatit o bicicleta si am purces spre stadion unde urma sa ne intalnim dupa parerea mea cu vreo alti zeci de biciclisti care doreau sa aiba piste speciale pentru ei. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut nu zeci ci sute de biciclisti adunati la stadion. Am fost foarte mandra de orasul meu :), pe moment.
Dupa am realizat ca lucrurile nu sunt asa de roz. Si nu, nu este vorba despre nesimtitul cu dacia alba care a sfidat semnele politistilor si atat ne-a claxonat pana a reusit sa ne dea la o parte si sa treaca printre noi cu viteza -sa ne arate el cine e seful. Nu! De asta:
- am stat si m-am gandit ca in anul 2008 nu ar trebui sa fie astfel de marsuri, Timisoara ar trebui sa aiba deja piste pentru biciclisti si bicicleta sa fie un mijloc de transport foarte utilizat (mai ales ca in Timisoara si poluarea si blocajele in trafic sunt la cote maxime).
- intr-un oras care nu are centura, chiar poti sa te astepti la piste pentru biciclisti?
- si acum, sa nu mai dam noi vina doar pe alesi, pe guvern, pe administratie! e vina romanilor in general pentru ca au o mentalitate invechita. Aici mergi cu tramvaiul sau cu bicicleta doar daca nu ai bani sa ai masina. Copiii primesc masini la 18 ani si vin cu masinile la scoala!!! In Bruxelles toate categoriile sociale merg cu metroul, cu tramvaiul sau cu bicicleta- de la muncitorii necalificati pana la functionarii de la Uniune si la managerii de corporatie. Aici nu, aici trebuie sa ai masina, si una faina daca se poate. Si de ce? Stai ore in trafic la Timisoara daca prinzi ore de varf si masinile polueaza oribil de tare; mai ales ca nu doar timisorenii conduc prin oras ci si toti cei care ar fi vrut dar nu au putut sa o ia pe centura. Cu bicicleta ajungi cateodata chiar mai repede decat cu masina, nu polueaza, gasesti loc de parcare repede (e perfect pana ti-o fura :( si faci si putin sport!
Mentalitatea asta trebuie sa se schimbe si un mars ca acesta al biciclistilor este primul pas. De aceea sunt extrem de mandra ca a picat fix la tanc si ca am putut sa particip. Multumesc Victor pentru idee, multumesc Radu pentru bicicleta si trezit dimineata:), multumesc organizatorului Emil Cristescu si multumesc sutelor de biciclisti care au venit pentru ca mi s-au parut geniali si pentru ca am avut o dimineata/dupa-masa minunata cu marsul acesta.
Ca sa nu mai spun ca a fost un prilej de a cunoaste si eu alti bloggeri in afara de Radu :))Dupa mars am fost cu Tomata, Richie si Cristi la un ceai in Van Graph si m-am simtit foarte bine. Sper sa reusesc sa ajung si la intalnirea lunara a bloggerilor inainte de a ma intoarce la Bruxelles. Daca toti sunt ca cei trei mai sus mentinati atunci sigur o sa fie fain:) Au venit si doi colegi de la cursul de fotografie al Tomatei, Iulia si Dragos. Pe Dragos il stiam deja de la debate iar Iulia mi-a castigat respectul pentru ca facea sute de abdomene si ridicari pe zi la un moment dat :))!!!!!!!!
si acum sa ne intoarceam la biciclete :
Bicicleta este cel mai civilizat vehicul cunoscut de om. Alte forme de transport se dezvoltă până devin de coşmar. Doar bicicleta rămâne curată la inimă.(Iris Murdoch)
Bicicleta este un vehicul ciudat. Pasagerul este motorul.(John Howard)
vineri, 24 octombrie 2008
Tot Banatu-i fruncea!
Am trecut prin uratul, aglomeratul, neprietenosul, murdarul si marele Bucuresti and finally, dupa o calatorie cu un tren imputit, am ajuns ACASA!
Ce e interesant de mentionat din scurta mea incursiune in viata capitalei? Am stat la taclale 2 minute cu un cuplu de tigani, carora le-am dat 2 ziare pe care sa doarma - si nu orice ziare - Financial Times si The Wall Street Journal! Au fost foarte prietenosi cu mine (mai prietenosi decat toti bucurestenii cu care am avut de-a face pe parcursul a 3 ore), asa ca au meritat!
Intre timp, HOME, HOME SWEET HOME, cu familie, prieteni si mancare buna!
joi, 23 octombrie 2008
Green, green grass of home!!!
oricum ar fi peisajul autohton verzele de Bruxelles sunt bucuroase ca sunt de azi intr-o mini-vacanta acasa la Timisoara!!!!
daca cei din Romania spun despre ea ca e frumoasa tara pacat ca e populata, noi acasa venim tocmai pentru cei care o populeaza :)) de la vanzatoarea plicitisita de la colt, si vanzatoarea din piata care nu te lasa sa iti alegi fructele pana la parinti,bunici, iubiti, prieteni dragi, purcei, catei :)
Romania e pentru noi ca si barbatii pentru femei: can't live with them, can't live without them :)
Activitatea pe blog o sa fie destul de slaba desigur :)
Timisoara!!!!!!!!!!
duminică, 19 octombrie 2008
Avem di tati!
Totalul aproximativ? 126 de tipuri de paine, chifle si baghete. 126! Si asta doar intr-un supermarket! Cum isi aleg oamenii painea aici? Dupa ce criterii? Si cum stiu care e cea care le place? Daca isi iau alt tip de paine in fiecare zi, ar avea nevoie de aproape jumatate de an sa incerce fiecare paine in parte. Pe la painea 48 ai uitat deja cum era painea 12! Poate isi iau notite?!
sâmbătă, 18 octombrie 2008
Retail stores: fashion vs business
Conceptul este urmatorul, ai designeri, ai trend followers, faci schite, creezi haine in ton cu moda dar mai ieftine pentru consumatorul de rand. Mai ieftine pentru ca produci in bulk, pentru ca le produci in developing countries si nu in Franta sa spunem si pentru ca materialele nu sunt de o calitate foarte buna (cineva spunea ca Zara produce haine pe care sa le poti purta de maxim 15 ori).
GAP are un unpretentious real clothes stance pentru hainele sale. E centrat mai mult pe piata americana cu branduri gen Banana Republic, The GAP si Old Navy.
H&M ( Hennes and Mauritz) este o marca foarte populara in Europa dar nu foarte cunoscuta la noi avand in vedere ca abia au intrat pe piata romaneasca. Au haine pentru toate gusturile, trendy si au ca main target tinerii urbani.In Heidelberg, Germania pe Hauptstrasse, principala strada de shopping, erau 3 H&Ms la o distanta de 100 metrii unul de altul. In Bruxelles doar pe Rue Neuve sunt 5 magazine.Ca sa nu mai vorbesc de Viena :))Interesant pentru H&M este ca isi outsource toata productia dar ca jumatate din ea este realizata de suppliers din Europa (Romania, Bulgaria, Portugalia, etc). Si aici este o regula, pentru produse high-end, foarte fashionable,trendy, retailers folosesc suppliers din tari mai dezvoltate si mai apropiate de home base iar pentru produse mai simple, care pot sta in magazine mai multe sezoane folosesc suppliers din India, Pakistan, etc. Asa ca,HINT!: atunci cand mergeti intr-un astfel de magazin sa va uitati pe eticheta produsului unde e facut si o sa va dati seama daca produsul este in trend si de o mai buna calitate sau nu :) Preturile sunt mai ieftine ca la Zara tocmai pentru ca isi outsource toate pordusele si pentru ca nu baga asa multi bani in amenajarea magazinelor. Cheltuiesc insa mult mai multi bani pentru publicitate ca si Zara.
Zara este cel mai important brand al firmei Inditex.Inditex e o companie care are sediul central in Galicia, a treia cea mai saraca regiune autonoma a Spaniei. Galicia are insa o veche traditie pentru moda, acolo erau majoritatea croitorilor de lux pentru aristocratia spaniola. Primul Zara store a fost deschis in La Coruna in 1975. Filozofia lor este medium quality fashion clothing at affordable prices. Ceea ce e interesant pentru Inditex este ca ei stabilesc pretul produselor nu dupa costul lor ci dupa marketul in care se afla. De aceea in Spania de exemplu preturile hainelor sunt mult mai ieftine decat in Franta sau Belgia (price discrimination). Pretul difera o data cu distanta locatiei fata de Spania (headquarters). Adica pretul creste cu cat este locatia mai departe de Spania. De exemplu in UK pretul e 158% fata de cel spaniol, in Canada e 178% iar in Japonia 231%. Zara reduce mult costurile pentru ca nu face publicitate decat in perioada de sales. Dar, cheltuieste mult mai multi bani pe magazinele sale, sa fie trendy, sa arate bine si sa fie in locatii de top.Inditex are in afara de Zara brandurile Bershka, Stradivarius,Oysho (lenjerie), Pull and Bear si Massimo Dutti (o sa apara aceste magazine si in Timisoara de anul viitor, in Bucuresti au aparut deja). Ce nu mi-a placut in acest grup Inditex este ca in top management (cam 30 de oameni) nu exista decat o singura femeie asta in conditiile in care Inditex are ca si main target femeia in jur de 26 de ani.
Am aflat toate lucrurile astea intr-un case study de la Harvard Business School pentru cursul meu de corporate strategy. Mi s-a parut interesant sa stiu mai multe despre magazinele pe care le frecventez si m-am gandit sa vi le dezvalui si voua :)
Domnu' Doctor, ma doare capul!
SHOCKER!!!
Sa se fi trezit D0mnul Dragulescu abia acum, dupa o lunga perioada de hibernare? Sa fi inteles el abia acum ca 'a face medicina' nu mai are prestigiul pe care il avea odata? Cand parintii mei au dat la medicina, erau 10 candidati pe loc, poate si mai mult. Acum raman locuri neacoperite, iar ultima medie de intrare este chiar media de trecere. Si rectorul ce face? Rectorul da vina pe studenti! Sa se fi schimbat natura umana si capacitatea de asimilare a informatiei asa de mult in cateva decenii incat sa se ajunga la situatia de fata? Sa fim seriosi! De ce nu face el mare tam-tam despre profesorii din subordinea lui? De ce este asa grabit in a acuza studentii, si nu ataca adevarata cauza: S-P-A-G-A! De ce nu vorbeste despre profesorii care accepta ca viitori medici, de a caror cunostinte si experienta depind vietile multor oameni, sa le umple valizele cu sute si mii de euro? De ce nu vorbeste despre profesorii care nici nu mai au decenta de a pastra aparentele si cer studentilor, fara rusine, sa le cumpere de toate, de la aparate electrcasnice pana la bijuterii?
Studentii sunt la fel cum erau pe vremea parintilor mei. Poti sa acuzi tinerii proaspat intrati la o facultate, cand institutia in sine le ofera diplome in schimbul unor sume generoase? Cine are, se duce frumos cu plicul doldora de bani, si cine nu are, traieste cu frustrarea ca eforturile depuse nu au nicio valoare intr-o facultate care de mult nu se mai respecta.
Si atunci nu mai trebuie sa ne plangem de coruptia din spitale - doctorii continua sa faca ce au invatat pe bancile facultatilor! De aceea, de multe ori, medicii stau neputinciosi si se scarpina in cap, nestiind ce tratament sa dea pacientului - la cine sa se duca acum cu plicul ca sa afle raspunsul?
Asa ca, Domnule Dragulescu, daca tot vorbim de incompetenta, haideti sa vorbim de incompetenta dumneavoastra, de practici pe care dumneavoastra le permiteti! Dar stiu prea bine, ca dintotdeauna a fost mai usor sa arati cu degetul spre altcineva decat sa iti repari propriile greseli!
vineri, 17 octombrie 2008
Macro classes are great!
"Zimbabwe is a country which is run by someone whose completely crazy! He definitely did not pass ECN 201" (clasa noastra de macro).
"So, what does he do to stop recession? He just prints more and more money. This crazy guy is increasing the money supply like crazy! every month this crazy guy injects more money in this economy."
" so what should I do if I would be paid with this crappy Zimbabwe money? I would not accept them. Than if I go to cut my hair I will not pay with money I will give the hairdresser a chicken and 10 eggs for the haircut."
" Money in Zimbabwe is less than an ice-cream. The ice-cream in your hand looses its value in time because it melts if you just hold it. Zimbabwe money depreciates even faster than the ice-cream."
Obsesia pe care o are pentru the crazy guy in Zimbabwe reuseste sa egaleze obsesia lui pentru the evil empire Microsoft. "They take a lot of money from you because they are just evil!" Dupa ore intregi de indoctrinare anti- Microsoft trebuie sa fac o mica reclama:
In loc sa cumparati Microsoft Office pe multi bani degeaba, download de pe net Open Office care e free source. Arata aproape la fel ca si Microsoft Office are si ceva gen excel si powerpoint si access si e gratis! Aveti totusi grija cum le salvati pentru ca nu multe computere pot sa le citeasca (in caz ca le puneti pe un USB stick) avand in vedere ca nu multi folosesc Open office.
Un coleg a intrebat odata daca se poate manipula the market?
Proful : Of course you cannot manipulate the market, if this would have been the case I would not be here, teaching you Macro, I would be on my island playing computer games, reading books and listening to music on my Ipod!
A si asta vine de la un profesor care are pe pagina lui personala unde ne da assignments si hinturi pentru ore o sectiune care se numeste : What would I take on a deserted island? What are my favourite stationary objects? What are my running scores?
Si ca sa termin cum se cuvine postul despre macro classes, dupa jumatate de semestru de teorii si modele si grafuri prietenul nostru Alex ajunge la urmatoarea concluzie:
" Deci... practic... noi saracim...." :) sau :((
A Love/Hate Relationship
"It's a great city if you don't mind the weather so much"
"And the dog poo - the poo still defeats me!!!"
Draga Bruxelles,
Ne stim deja de vreun an jumate, iar in ultimul timp parca am inceput sa te cunosc mai bine. De aceea, hai sa vorbim cinstit.
Unu: nu sunt eu prea simandicoasa, dar puti, zau asa! Puti in metrouri si in majoritatea mijloacelor de transport, puti in locuri in care nici nu imi imaginam ca poate sa puta vreodata! Esti marele doamn european, asa ca te rog, incearca sa faci un upgrade la igiena personala!
Doi: esti plin de (scuze) cacat - la propriu! In drum spre facultate fac raliuri care imi solicita la maxim mobilitatea subreda. Nici macar cainii tai, mai Bruxelles-ule, nu au rusine! Nici in Piata Unirii in Timisoara, unde sunt sute de porumbei, nu e asa de mizerabil asfaltul.
Trei: Ai de toate si nu ai nimic. Toate natiile lumii le tii sub aripa protectoare, dar ce-ai facut mai cu belgienii, ca nu-i vad! si pe cei pe care ii vad mai bine nu i-as vedea! Cel mai mare neajuns al meu este insa ca imi interzici si luxul de a barfi oamenii pe strada, pentru ca la 2 pasi de mine sigur se afla un conational, aruncandu-mi priviri dezaprobatoare!
Patru: Esti vesnic gri! Din octombrie pana la sfarsitul lui martie nu catadicsesti sa dai putin soare! Eu sunt ferm convinsa ca in curand voi reveni la cultul nordic pentru soare! voi oferi jertfe (am eu pile la macelarie) soarelui, doar-doar il conving sa ma incante putin cu prezenta lui!
Cu toate astea, sa stii ca mi s-a facut drag de tine! Ai niste cartofi prajiti divini, de ciocolata ce sa mai zic! Si gaufrele, vai! Imi place de tine pentru ca nu ma menajezi din niciun punct de vedere, dar la capitolul mancare esti exceptional!
luni, 13 octombrie 2008
Prima carte despre care va povestesc pe blog!
O chestie interesanta este ca autoarea a fost cea care a tradus cartea din araba in engleza asa ca nu se pierde farmecul acela de a citi o carte in limba in care a fost scrisa de catre autor. Nu ca as avea ceva importriva traducatorilor, am un mare respect pentru ei mai ales de cand prietena mea Raisa a incercat sa traduca Lorelei in spaniola si am inteles ca munca asta e chiar mult mai grea decat a traduce pur si simplu niste propozitii, trebuie sa ai clar talent de scriitor ca sa fii capabil sa traduci o opera lierara. Needless to say, Raisa s-a dat batuta, cel putin pentru moment :)).
Constructia romanului e de asemena interesanta, e scrisa sub forma unor emailuri adresate tuturor celor interesati (oricine putea sa dea subscribe la group si sa primeasca mailurile) de catre o tanara din Arabia Saudita despre viata prietenelor ei Lamees, Sadeem, Gamrah si Michelle (half American), cu problemele, discutiile si iubirile aferente. Fetele traiesc drame sentimentale la fel ca orice average European/American girl desi nu pot sa mearga la aceeasi scoala cu baietii si nu pot parasi casa fara un membru al familiei. Utilizeaza internetul (messul :) si telefoanele mobile ca sa flirteze cu baietii de varsta lor, citesc reviste de gossip aduse din State si urmaresc noaptea tarziu comedii romantice gen How to loose a guy in ten days ( ilegale in Arabia Saudita de altfel). Chiar daca unele se casatoresc cu baieti placuti mai mult de familia lor si nu de ele, chiar daca altele sunt parasite de baieti care nu au curajul sa se impotriveasca familiei lor si se casatoresc cu fete alese pentru ei, fetele din Arabia Saudita continua sa spere in iubirea adevarata, in faptul ca ea va reusi sa depaseasca toate obstacolele (nu putine!) si ca ele vor imbatrani in bratele iubirii vietii lor. Insa, asa cum se intampla si in societatea noastra de altfel, nu toate au norocul aceasta. Poate la inceput o sa ni se pare ca sunt stupide despartirile din societatea lor (adica cum, nu poti sa fii alaturi de iubirea vietii tale din cauza ca familia ta nu il considera potrivit si deja ti-a ales alt baiat cu care sa iti petreci restul vietii? That’s INSANE!) dar daca ne uitam mai mult la a noastra o sa realizam ca la noi despartirile sunt pe motive si mai stupide ca la ei. Si totusi ele spera, ele sunt increzatoare si sunt mai curajoase si decat noi si decat baietii/barbatii din vietiile lor (pe care ii iubesc sau cel putin cred ca ii iubesc).
Cartea a fost o ocazie buna pentru mine sa ma familiarizez cu viata tinerilor dintr-o tara musulmana (si nu orice tara, Arabia Saudita, unde religia si cultura musulmana sunt mentinute cu strictete) asa ca am primit mai mult de la ea decat ma asteptam. Daca o gasiti pe undeva si vreti sa petreci o zi linistita citind o carte usoara dar nu proasta si nici lipsita de sens si invataminte, va recomand Girls of Riyhad.
Si acum cateva citate sa spunem memorabile (am obsesia citatelor!)…
“ Can a woman love a man for whom she has lost respect? How many love stories like mine ended after years, in a single night, because the woman suddenly saw the man for what he was? Men don’t necessarily love the one they respect and women are the opposite. They respect only the ones they love. “
“Michelle had decided that today she would announce her victory over all men (…) swirling around the dance floor on the day her true love married someone else. If she had any tears to shed this evening, they should be for that poor bride whom circumstances would unite tonight, and all the rest of her nights, with a man forced to marry her, a man whose heart and mind were with that other woman, the one who had danced with such abandon at his wedding.”
“… I have complete confidence in myself and I know I can face whatever hassles stand in my way but frankly I don’t have the same confidence in Faisal or any other guy in our sick society (…) they are slaves to reactionary customs and ancient traditions (…)they’re just pawns their families move around on the chessboard! I couldn’t have done it all on my own!”
“ …anyone who has gone through love and knows how far it can go can never ever be satisfied with a love that’s just so-so. Now I can’t just settle for less. Look, even though I threw him out of my life he still stands there like a statue that I measure every man up against, and unfortunately they all come out short.” (Girls of Riyadh)
vineri, 10 octombrie 2008
Lectie de dans
Jiji face politica, finanteaza fotbalul romanesc, construieste biserici, manastiri, schituri, catedrale, case pentru sinistrati, investeste in tinerele talente (a se citi da leii greii celui care recita cel mai bine Crezul), apare pe la tot felul de emisiuni, injura, canta, rade, merge pe la tribunal sau isi lustruieste statuia aurita cu Isus pozitionata cu bun gust in fata palatului.
Si, desi pare greu de crezut, Jiji nu exceleaza in nicio activitate mentionata mai sus, cum o face la dans! Pregatiti-va sa luati lectii de la un profesionist!
joi, 9 octombrie 2008
Un alt fel de stiri
Ei, astazi am dat peste alt tip de stire, a good one for a change! In sfarsit mi se confirma ca lumea e plina de suflete bune si darnice!
Anonymous Philanthropist Donates 200 Human Kidneys To Hospital
Iar celor care stiu ca pot sa faca o astfel de contributie generoasa, va rog sa ma contactati! I know some people who know some people who sell organs! :)
Panica bat-o vina!!!
Acum mai mult ca niciodata oamenii trebuie sa inteleaga ca prin retrageri in masa ei cauzeaza singuri falimentarea nu a unei banci ci a majoriatea bancilor din sistem. Si abia atunci incepe cosmarul, nu inainte.
O mica lectie de finance:
Bancile primesc depozite de la diferiti oameni, in jur de 10% (depinde de reserve requirement rate din fiecare tara) din banii astia ii pun in rezervele bancii centrale si restul il folosesc sa imprumute altor oameni ca sa faca profit din dobanda. In toata afacerea asta ei se bazeaza ca nu vor veni toti oamenii deodata sa isi retraga toate depozitele. Adica unii vin si retrag ceva, altii insa tocmai depun si totul merge ca pe roate. Apoi,sistemul bancar se mai bazeaza pe ceva: bancile intre ele au un sistem de imprumut over-night, daca unele au reserve in plus si altele in minus isi imprumuta una la alta ca sa balanseze lucrurile. DAR, in vremuri tulburi, cand increderea in sistemul financiar scade dramatic, tot pe ce se bazau cade. Oamenii retrag in masa, reservele le scad si alte banci nu mai vor sa le faca imprumuturi over-night. Si asa se duce totul de rapa, si cade prima banca. Din momentul in care a cazut prima banca e destul de probabil ca o sa pice si celelalte, ca intr-un joc de domino.
Acum nu vreau sa creez panica fix in postul in care explic de ce nu e bine sa te panichezi (si mai ales nu intr-o limba vorbita de toti pacalitii FNI, Caritas,etc care sunt clar in pericol de panicare-chiar daca e putin probabil ca unul dintre acestia o sa citeasca vreodata acest post) asa ca o sa termin prin a spune ca in situatia actuala, la cum decurg lucrurile (perspectivele sunt mai bune) este foarte putin probabil sa fim nevoiti sa traim asa ceva pe viu! I repeat! este foarte putin probabil :))
Noi si Gigi Becali! Noii veniti in blogosfera! SAU?
Si-a facut blog ca sa vada clar ce parere au oamenii despre el. El spune ca stie ca face rating dar vrea sa stie de ce.
Clar Gigi Becali nu poate fi ignorat. Dar sunt foarte curioasa care este imaginea pe care Becali si-a facut-o in randul romanilor: adica lumea in general il place? sau rade de el? sau chiar il uraste? sigur vom afla din commenturile pe care le va primi pe blog. Oare modereaza commenturile?
Sunt de asemenea curioasa cine ii scrie lui Becali deoarece marturiseste ca nu este el cel care sta in fata calculatorului, ci doar dicteaza textele. Poate e una din fiicele lui, cine stie. Chiar, nu inteleg de ce nu a aparut in presa niciodata nici una dintre fiice nici sotia lui becali. gasesc paparazzi orice, si ce nu gasesc inventeaza si totusi nimic despre familia lui Becali. Oare ii ameninta Becali cu ceva sau? o simpla supozitie.
Eu sincer nu pot sa spun ca am o parere 100% proasta despre Becali. Face el mare scandal si isi tradeaza foarte des originile de mahala dar e funny,e direct, face multe actiuni caritabile si a si construit si jumatate din totalitatea bisericilor din Romania(exagerez voit evident). Sunt multi care ii desconsidera pe cei care fac actiuni caritabile doar cu scopul vanitos de a fi perceputi intr-un anume fel. Mie sincer nu imi prea pasa care e scopul lor atata timp cat ajuta. Si celui care are ce manca din cauza asta, sau are unde dormi din cauza asta, nici atat nu ii pasa.
Cat despre blogul lui, o sa il urmaresc cu interes sa vad pe cine mai injura cu pasiune:))
Asa ca draga Domnule Becali dati-o inainte si cu blogareala si cu actiunile caritabile!
UPDATE - se pare ca nu e sigur daca becali are sau nu blog. oricum, ce am scris despre el ramane valabil:)
miercuri, 8 octombrie 2008
Vorbesti serios?
Stele
Stelele sunt frumoase. As putea sa le privesc continuu. Sunt multe si luminoase.
Luceafarul brusc si-a pierdut din stralucire, asa-i? Ce compozitie bine gandita, ce vocabular elevat, ce stilistica!!! Andreea, esti minunata! Stelele tale, asa frumoase si multe cum sunt ele, mi-au luminat si mie ziua!
P.S. Nici Tudor nu se lasa mai prejos (se pare ca despartirea a adus numai schimbari bune pentru cei doi!)
Ora exacta
Ceasul de pe Biblioteca Nationala e inapoi cu o ora! L-am privit ieri. Ma gandeam sa va sesizez acest aspect temporal.
Da’ ia spune tu, in Japonia cat o fi ceasu’? Astept cu nerabdare raspunsul tau!
luni, 6 octombrie 2008
Presenting the Brussels sprouts
Deci, dragii nostri, acest post va este dedicat voua, celor care nu si-au pierdut increderea in noi de-a lungul anilor! Va iubim mult, si fericirea voastra e si fericirea noastra!
Andreea:
duminică, 5 octombrie 2008
Timpul probabil
In Bruxelles ploua.
Ploua mult, ploua tare sau marunt, ploua ziua, noaptea, ploua luni si ploua marti, ploua cam tot timpul. Aaa scuze, nu ploua TOT timpul, dar oricum ploua fix cand nu ai umbrela la tine -cand o ai si ploua nu te mai deranjeaza, e ceva normal, iti intra in sange.Incepe ploaia, deschizi umbrela si mergi mai departe fara sa faci mare tam-tam. Si ca orice om intreg la cap care traieste de ceva timp in Bruxelles ai mai tot timpul umbrela la tine. Dar se intampla sa o uiti sau sa se rupa sau sa vezi cerul senin de afara si sa spui, "Eh..azi nu o mai iau, imi iau balerini, imi iau o geanta mai mica si nu incape.Nu, azi nu o mai iau si gata.Ieri am luat-o si asa degeaba." Si atunci invariabil apare EA. Ploaia vine asa tip-til cu stropi marunti in primele 10 minute, sa te faca sa crezi ca poate, poate nu o sa fie mare lucru.Dar degeaba...tot ajungi ud leoarca la destinatie.
In concluzie, daca veniti aici, sa nu uitati cumva umbrela!!!
sâmbătă, 4 octombrie 2008
Dude, do you wanna crash the mall?
P.P.S: Acum offtopic, dar doamne cat de funny!
Bucharest? North Korea!!
Primul gand: CE cretin, dar e american, la ce sa te astepti.
Si totusi... cele mai tari universitati acolo sunt, cele mai mari inventii de acolo vin, europenii de varf acolo pleaca sa faca research pentru ca acolo sunt valorificati(asa numitul brain drain) si sa nu uitam ca ei sunt cei care ne-au scos din rahat in al doilea razboi mondial (vezi debarcarea in Normandia, planul Marshall, etc).
Atitudinea europenilor fata de America e impartita: exista cei care cred in the American Dream, exista cei care ii considera inferiori, cei care ii injura si cei care inca mai asteapta Sa Vina Americanii!!! :)
Americanii ii vad pe europeni artsy,lenesi, cosmopoliti,dezinhibati, etc. Cu toate astea strang bani o viata intreaga sa vina in Europa ca turisti. Cand vin multi se plang de conditii, se plang de murdarie si ii considera pe europeni neprietenosi, neospitalieri. Despre Romania nu stiu prea multe, ba ca e tara comunista, ba ca traim ca in Africa, etc.
Am incercat sa imi adun ideile si sa va impartasesc parerea mea despre dezbaterea asta America vs Europa dar se pare ca nu imi iese asa ca o sa va impartasesc cateva experiente funny cu americanii, auzite, traite, povestite.
Am avut un coleg american care era contrariat ca a trecut o data pe o strada pe care nu era nimeni si vazand in sfarsit un om i-a spus Hi! dar el nu i-a raspuns si a trecut mai departe (cine stie ce ciudat a parut in ochii necunoscutului).
Alt coleg era sa faca un atac de panica atunci cand a mers prima data la un supermarket in Heidelberg (Lidl) cand era la casa si casierita tot dadea la o parte produsele dupa ce le scana dar nu i le baga in plasa: " they were all coming at me, more and more, I did not know what to do, the lady was looking at me, I was so scared, I thought the products were going to kill me!!!!" :).
Cand Disney a pornit proiectul EuroDisneyland din Franta a facut un video pentru viitorii angajati, un fel de rules and regulations, in care au tinut sa precizeze printre altele ca isi doresc angajati care sa zambeasca tot timpul si care sa se spele!:) Va imaginati ce reactii au avut labor union-urile franceze :))
Cand Flavia a fost un an intr-un exchange in State, o colega a intrebat-o daca noi avem in Romania aragaz si electricitate.
Pe mine, un american la vreo 50 de ani m-a intrebat daca noi in Romania vorbim rusa.
Aici la Bruxelles un prof le-a dat la americanii care vin in aici pentru un semestru ca study abroads un mic test si ca intrebare bonus:
Where is Bucharest?
a. Hungary
b. Romania
c. North Korea
d. South Africa
Vorbeam cu una dintre americance, si nu stiu ce am spus de Bucuresti. La care ea: OHHHH! so that's where Bucharest is!!! Damn.... I put North Korea!
Bun, acum sa nu fim rai, daca o intrebi pe tanti Ghita din Verzulesti unde e Cleveland iti spun sigur ca nu o sa stie. Sau daca ma intrebi pe mine care e capitala statului North Dakota... Si sincer, cu ce ne ajuta pe noi sa stim despre North Dakota, cu ce ii ajuta pe ei sa stie multe lucruri despre Romania? Mie imi vine in minte doar faptul ca suntem aliatii lor in Irak si Afghanistan.
Voi de ce credeti ca ar trebui sa stie americanii mai multe despre Romania?
Si ce parere aveti voi despre americani?
Cele mai frumoase carti ale copilariei
Ciresarii ramane pentru mine una din cele mai frumoase amintiri ale copilariei, impreuna cu La Medeleni, Les Miserables, Ciuleandra, colectia de carti Jules Verne si nu numai! Ele m-au facut sa traiesc intr-un univers literar frumos, fara griji sau pixeli, asa cum ar trebui sa fie orice copilarie.
Am auzit ca la un moment dat a aparut si un film, o imitatie proasta a cartii (cum de altfel sunt majoritatea filmelor facute dupa carti). Ma bucur ca nu l-am vazut niciodata. Vreau sa ii pastrez pe Ursu, Tic, Maria, Lucia, Dan, Victor si Ionel asa cum mi i-am imaginat cand eram copil si traiam fiecare aventura alaturi de ei! Tin minte ca dupa ce am citit ca Ursu avea capacitatea extraordinara de a-si tine respiratia sub apa nu stiu cate minute, seara, in vana, am fost la un pas de a ma ineca incercand sa ii egalez performanta (yes, I am was terribly retarded!).
Voi ce amintiri aveti legate de cartile copilariei? Si care sunt acestea?
Mai multe despre vremurile de altadata gasiti aici!
vineri, 3 octombrie 2008
Un fel de reply
Fiind o mare amatoare de analogii, voi face si acum una, cu riscul de a devia de la subiect:
FedEx este unul din cei mai mari jucatori multinationali de curierat. Compania are vanzari de aproximativ $40 de miliarde, 290.000 de angajati in 211 tari, iar in 2007 a fost a 6-a cea mai admirata companie
Fred Smith este presedintele si fondatorul FedEx-ului. In timp ce acesta studia la Yale, un professor i-a dat nota C (aprox. nota 6) pentru un proiect despre… o companie multinationala de curierat! Feedback-ul ‘criticului’? “Este o idee proasta si nu va functiona niciodata!”
joi, 2 octombrie 2008
Cartea
Ce mai faci, papuse?
Incredibil, dar adevarat!! Astazi am aflat ca pe rafturile magazinelor sta cuminte papusa Oana Zavoranu, asteptand sa fie cumparata!!! Inainte sa tragem concluzii pripite, hai sa analizam putin aceasta magnifica creatie.
1. Oana Zavoranu este prima vedeta din
2. Papusa are 3 tatuaje, cercel in buric si trei variante de haine – ce mai papuseee!!
3. Descrierea papusii: Capul este din cauciuc pastă plastisol (material moale) – parca era vorba de o jucarie, nu de persoana in sine!
4. Menţionăm şi subliniem (fapt trecut în mod expres şi pe cutie): Păpuşa „OANA ZĂVORANU” se adresează copiilor peste 3 ani. –No shit!!!
Asadar, dragi parinti si copii, n-o cumparati pe Oana daca nu vreti sa va treziti cu un topor in cap! Oricum, cine naiba ar cumpara asa ceva???
McDonaldizare in Europa? da de unde
Si musulmanii se orienteaza, au kebab cu nu stiu cate feluri de carne, cu sute de sosuri si diferite feluri de legume.Sunt buni afaceristi au inteles ca pentru avea un market share cat mai mare trebuie sa multumeasca diferite feluri de clienti. Au si meniuri, au si reduceri pentru studenti, au de toate.
In Bruxelles exista la un pas de Grand Place! o strada intreaga doar cu kebaberii- si low cost si mai scumpe stil restaurant, ai de toate - strada e si cunoscuta in Bruxelles ca si pitta street(pitta e painea cu care fac kebabul). Acolo e Mecca lor dar kebaberii sunt peste tot aici, nu doar acolo. Asculti muzica lor, povestesti cu ei deoarece musulmanii sunt foarte prietenosi, mananci mancarea lor ce sa mai te simti ca in Turcia sau in orice alta tara musulmana. In timpul Ramadanului au inchise kebaberiile de dimineata pana seara. Deci suferi si tu alaturi de ei de Ramadan. Hei,e modul lor de a-si raspandi cultura si valorile, mai bine decat o facem noi la ei - intrand cu tancurile. Ei vin aici cu kebabul noi mergem la ei tancul.
Imaginati-va sa gasim in Irak, Afghanistan,Turcia,etc peste tot gherete cu frites belgieni, cu mamaliguta cu branza sau cu triunghiuri de pizza (cu ingredientele adecvate desigur). Asta e lumea in care mi-ar placea sa traiesc.
Acum va las, ma duc sa imi iau un kebab :)
tion.ro
Doar cateva exemple:
Strivit si abandonat sub o placa de beton!
Biciclist strivit de betoniera!
Captiv sub autobuz!
A dat piept cu tramvaiul
Insa articolul meu preferat, de o importanta majora pentru societate, este acesta:
A încercat să o omoare pentru că taxa pentru sex oral era prea mare! Poliţiştii comunitari din echipa de intervenţie din Timişoara s-au trezit, azi-noapte, pe str. Demetriade, cu o femeie în mijlocul drumului, care striga după ajutor, fiind plină de sânge"
Va multumim pentru aceasta informatie esentiala! Si, ca si cand nu ne-ar fi ajutat suficient prietenii nostri de pe Timis Online, uite ca ne-au si aratat faptasul! Doamnelor si domnilor, feriti-va de el!
Din pacate nu am reusit sa gasesc o imagine mai mare! Insa sunt foarte curioasa ce amestec are acea portocala in gravul incident !?!??
miercuri, 1 octombrie 2008
IKEA ads
Reclama aceasta mi se pare cea mai reusita :
Richie Rich is dead
Pentru alesii americani insa e mai important sa iasa ei bine la alegerile de peste o luna decat sa incerce sa salveze cu masuri eficiente sistemul financiar. Poporul american e bineinteles in defavoarea bail-out-ului de $700bn (proportia e undeva aproape de 1/100).Ei poate nu isi dau seama ca si ei sunt partial vinovati pentru ce se intampla acum in State. Cum poti sa ii explici la average Joe ca banii astia desi sunt luati de la platitorii de taxe ii ajuta in ultima instanta tot pe platitorii de taxe pentru ca pana la urma ei vor suferi de la un crack financiar. Poate acesti platitori de taxe ar trebui sa isi aminteasca cum le mergea in anii 30 in plina Great Depression. Cum nici republicanii nici democratii nu isi permit sa le aminteasca sau sa le explice cum sta treaba chiar in pragul alegerilor, dau vina unii pe altii si ba aproba bail-out-ul ba il dezaproba. Un fel de “uite banii, unde-s banii...”
Ce se intampla in Europa in timp ce Congresul american face alba-neagra cu cei 700 miliarde de dolari destinati sa salveze (sau nu) sistemul financiar american?
In timp ce ignorantii se bucura de raul altuia, altii (ca belgienii nostri) incearca sa salveze banci ce au o cifra de afaceri de cateva ori mai mari decat propriul lor PIB (cazul Fortis).
What next?